23
Вт, Юли
36 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Министерството на транспорта е подготвило изменение на наредбата за транспортните схеми за обществени превози на пътници с автобуси. Тя е публикувана за обществени консултации, които продължават до края на месеца.

Промяната предвижда градове с население под 30 хиляди души да останат без директна автобусна връзка до съседни областни центрове и големи градове. Така Свиленград е изправен пред вероятността да бъде лишен от пряка автобусна линия до София със спирка в Пловдив. Линиите до Бургас, Варна, Казанлък/ Стара Загора/, Ямбол, които повече от година са спрени, няма да могат да се възобновят.

Целта е ограничаване на необосновано разрастване на транспортните схеми при липса на достатъчно пътници и съответно ограничаване на нерентабилността на автобусните линии, посочва министерството. „Големите“ в този бранш твърдят, че по техни разработени маршрути минават автобуси, които им отнемат клиентите. Затова сега се предвижда начална спирка на автобусна линия да има само в град с над 30 хиляди души население, където има достатъчен пътникопоток, осигуряващ рентабилност. Така пътниците от Свиленград ще трябва да отидат до Хасково или Димитровград и оттам да вземат автобус, ако не искат да ползват влак.

Новите критерии за брой население за републиканските транспортни схеми ще орежат с 1/3 съществуващите маршрутни разписания, казва шефът на изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" Бойко Рановски пред столична медия. При влизане в сила на новите изисквания сключените вече договори за обслужване на автобусни линии ще действат до края на срока им.

И републиканската, и междуобластните транспортни схеми ще се одобряват от министъра на транспорта, а областните и общинските - от областните управители и кметовете. Нова линия или нов курс по съществуваща линия ще се разрешават само след проучване на пътникопотока.

Експерти твърдят, че така или иначе ще се стигне до свиване на автобусния транспорт за сметка на влаковия заради демографския проблем, а в близките години и заради поставените цели за намаляване на въглеродните емисии .

Новината вече успя да предизвика пишещите в социалните мрежи. „Мислят за фирмите, а не за хората. Възприемат транспорта като бизнес, а не като услуга. Всъщност, целта е да останат няколко големи играча, които да организират и да поддържат дълги дестинации. Всички останали да не им се пречкат, а да си кютат по междуселските линии и да събират левчета за къси дестинации“, смята възмутен гражданин.