25
Вт, Юни
21 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

16 проби на месо от диви прасета, застреляни в ловните полета на Свиленградската община, са дали положителен резултат за африканска чума по свинете, заяви пред „Старият мост“ д-р Мариян Кръстев, гл. инспектор в отдел „Здравеопазване на животните“ към Областната дирекция на БАБХ – Хасково.

Заразените животни са от мериите в селата Лисово /6/, Мустрак /2/, Капитан Андреево /2/, Сладун /1/, Левка /1/, Студена /1/, Костур /1/, Райкова можгила/ 1/ и Свиленград /1/.

Ловци споделят, че по време на излет намирали и мъртви прасета, допълни д-р Кръстев. Според него се очаквало след последните за ловния сезон излети още проби да дадат положителен резултат. Доскоро регионът бе чист от заразата по дивите свине.

Първите случаи на африканска чума тук се появиха в средата на м. декември, като болестта бързо се разпространи и вече придобива поголовен характер, каза председателят на ловно-рибарското дружество в Свиленград Петър Вангелов.

Освен в Свиленградския район, случаи на африканска чума по дивите свине в Хасковска област са установени в Тополовградската община /10/ и Маджаровската община/ 1/. Увеличават се и областите, където напоследък болестта се е разпространила - Габрово, Стара Загора, Бургас, Пазаржик, Ямбол, Велико Тъпново, Видин, София и др.

Заразените животни задължително се загробват, каза д-р Кръстев. Засега няма случаи на заразени домашни прасета в нашия район, отбеляза той, но предупреди стопаните да бъдат много внимателни и да спазват санитарно- хигиенните изисквания. Напомни също, че е задължително на животните да бъдат поставени ушни марки. При липса на регистрация стопаните ги грози глоба до 1 000 лв.

Африканската чума по свинете (African swine fever) е едно от най-опасните заболявания при домашните и дивите свине поради своите високи нива на смъртност, липсата на лечение и ваксина. Веднъж проникнала в дадена държава болестта има значително негативно въздействие върху националната, регионалната и международната търговия, поминъка на свиневъдите и ловното стопанство. Още повече, изкореняването му е изключително трудно и при дивите свине може да отнеме години.

СМ