13
Съб, Юли
18 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Постоянните комисии към ОбС този път одобриха предложението на кмета

Две постоянни комисии към Общински съвет – Свиленград – Икономическата и по ТСУ, са гласували „За“ преместването на автогарата в Свиленград от центъра в покрайнините на града, предложено от кмета арх. Анастас Карчев. Решенията на комисиите са одобрени на председателски съвет на местния парламент в сряда.

„Старейшините“ са решили проектът да бъде публично оповестен на сайта на Община Свиленград. „Така се дава публичност на процедурата. В продължение на около месец гражданите ще имат възможност да се запознаят с проекта за решение“, заяви председателят на ОбС Таня Коларова.

Очаква се на заседание на ОбС, най-вероятно в края на януари 2021 г., болшинството съветници да изразят съгласието си автобусите вече да спират и тръгват от новата автогара на фирма „Бойдеви“ до хипермаркет „Жанет“.

Както „Старият мост“ подробно писа, казусът коя да бъде автогарата в Свиленград – тази при „Жанет“ или старата, се разрази през миналия мандат, когато кмет бе инж. Георги Манолов. Тогава по негово предложение бяха продадени два общински терена за 635 000 лева до МБАЛ - Свиленград. Още в договора за покупко-продажба, подписан от Манолов, купувачът - „ЖАНЕТ СВИЛЕНГРАД“ ООД, се задължава да построи, освен хипермаркет, и автогара. Допълнително изискване към инвеститора бе за срок от 25 години да не се променя предназначението на обектите, а при неизпълнение Общината дължи неустойки в размер на 100% от продажната цена на терените.

Пак по предложение на Манолов и с решение на ОбС новата автогара бе определена за начална и крайна спирка на всички междуселищни автобуси. Съдът обаче обяви това решение за незаконосъобразно и автобусите спираха и тръгваха от старата автогара. След това, през септември т. г. , кметът Анастас Карчев внесе нова докладна записка, с която предлагаше новопостроената автогара да бъде определена чрез гласуване за начална, междинна и крайна спирка, но я оттегли с мотив, че има неспазени срокове.

Според общински съветници, този път вече няма формални пропуски и мнозинството ще подкрепи предложението на кмета.

СМ