17
Сря, Юли
29 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Втората проба, изследвана в Стара Загора, е с показатели в нормата

Водата от чешмите в община Любимец е годна за пиене. Това стана ясно тази сутрин, след като излязоха резултатите от взетата втора контролна проба. Изследванията са направени в лаборатория в Стара Загора възможно най-бързо, за да се спестят неудобства на населението.

Оказва се, че нивото на арсен в живителната течност е в рамките на нормалното и се очаква всеки момент да отпадне забраната за ползване на водата за пиене и готвене.

Вчера, 22 декември, питейната вода на Любимец бе забранена за пиене и приготвяне на храна заради установено повишено съдържание на арсен в нея. Пробите са взети от чешмите в сградата на ВиК. Установени бяха11,9 µg/l арсен на литър вода при разрешени 10 µg/l.

От Община Любимец веднага уведомиха гражданите за проблема. За жителите на града бяха осигурени водоноски.

Двете контролни проби, направени по-късно по спешност, не са показали отклонение от допустимите стойности. Съдържанието на арсен е било около 5 µg/l при норма от 10 µg/l, обяви тази сутрин областният управител д-р Стефка Здравкова. Тя допълни, че предстоят проверки от РИОСВ, БАБХ и Басейнова дирекция.

Прокуратурата и МВР разследват случая. Полицията проверява водоизточниците за снабдяване на населението на Любимец с живителната течност. Те се намират в землището на харманлийското с. Бисер.

Според химици, много било възможно замърсяването с арсен да идва от хербициди и пестициди, в състава на които съединения на този химичен елемент присъстват. Бивши служители на ВиК обаче заявиха, че вероятно е допусната грешка при първите изследвания на водата.