23
Вт, Юли
35 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Трябваше Свиленград да пламне от коронавирус, за да проумеят мнозина, че предупрежденията за опасната инфекция не са майтап работа.

Маски вече се носят навсякъде, повечето граждани се стремят да пазят дистанция, заведенията не са така препълнени. Малцина са тези, които още се правят на ербап, но и техният бабаитлък постепенно ги напуска. Защото почти не остана семейство в града, незасегнато от коварната болест.

В болницата вече изнемогват. Медици се разболяват един след друг. Медицинските сестри не достигат. Места за нови пациенти няма, чака се ред. Приемат се само тежките случаи. Ако нещата продължават така, ще трябва да се спасяваме поединично, твърдят запознати.

До това бедствено положение обаче се стигна заради неглижирането на проблема. Гласовити дървени философи заливаха социалните мрежи с простотиите си за световни конспирации, корпоративни интереси, нов световен ред и прочее. Обществени неандерталци оплюваха всеки, който посочваше, че такъв вирус съществува, че трябва да се спазват мерките за безопасност, че трябва да ограничим временно волния си начин на живот. За да оцелеем!

Според някои малоумници пък се давали по 1 800 - 2 000 лв. на човек, за да го пишат болен от коронавирус. Вместо да се вслушат в съветите на лекарите, много хора демонстрираха дебелашко самочувствие, нарушавайки всякакви норми на безопасност. Пенсионери се събираха на дернеци и вечеринки, младежи хвърляха къчове по дансингите в барове и дискотеки, ресторанти и магазини преливаха от клиенти, масово се отиваше на пазар в Одрин и прочее.

Най-лошото обаче е, че заради недобросъвестните страдат и невинни хора. Неспазващите мерките са като пътните хулигани - грубо нарушават правилата на движение, но потърпевши обикновено са съвестните шофьори.

Затова нека спрем коронавирусните вагабонти! Нека спазваме правилата и, пазейки себе си, да пазим и околните. Само така ще оцелеем!

Николай Колев