18
Чет, Апр
26 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Отглеждането на коноп е на път да измести тютюнопроизводството в Свиленградската община

За последните десет дни при три специализирани полицейски акции на територията на Свиленградската община са открити три ниви с канабис в селата Димитровче, Левка и Мустрак. За отглеждането на наркосуровината са задържани четирима мъже, срещу които прокуратурата, под чието ръководство са осъществени операциите, е образувала досъдебни производства.

Последният случай е от 20-и септември, когато при полицейска операция в с. Мустрак са арестувани 36-годишният местен жител Г. Г. и неговият връстник от Димитровград С. С. Установено е, че те са засели и отглеждали в двор на изоставена къща множество растения, които при тестване с полеви наркотест са реагирали на високорисковото наркотично вещество – канабис. Двамата мъже са задържани за срок от 24 часа за засяване и оглеждане на растения от рода на конопа, съобщиха от Държавното обвинение.

Три дни преди това при акция на свиленградските полицаи в с. Левка са сложени белезниците на 29-годишния З. Н. Полицаите се натъкнали на нива с монтирано капково напояване в местността „Манда каба“, където той  е засял и отглеждал множество растения канабис. Районната прокуратура е образувала дело, което по-късно е изпратила по компетентност в Окръжна прокуратура – Хасково. Налице са данни за извършено престъпление, което е подсъдно на по-горната инстанция, обясни ръководителят на свиленградската прокуратура Мария Кирилова.

Нива с канабис е открита и в местността „Костовия гьол“ в землището на с. Димитровче. В нея били засети 7 растения с височина 1,5 м и общо брутно тегло 5, 720 кг. В нивата са намерени и иззети още туби с вода, тор за насажденията и пособия за поливане. За 24 часа е задържан 55-годишният Д. Я. от Свиленград.

След едно денонощие в ареста на задържаните е наложена мярка „Подписка“ от 1 000 лв.

Освен в Свиленградския район, през последната седмица ниви със засят канабис бяха открити в Тополовградско и Харманлийско.

От полицията казаха, че площите с коноп са добре замаскирани с дървета, храсти, лонгози и са трудни за откриване. Както е тръгнало,

отглеждането на канабис ще измести тютюнопроизводството в района. За разлика от тютюна печалбата от наркосуровината е много по-голяма. По средни пазарни цени 1 грам марихуана се търгува за 6 лв. Горе-долу за толкова пари се изкупува цял килограм тютюн.

СМ