Общество
Инструменти
Шрифт

1/3 от домакинствата в града са със собствени водоизточници

Свиленградчани масово набиват сонди за вода в дворовете си това лято. Специализирани сондажни фирми не могат да насмогнат с поръчките.

Над 100 сонди сме набили в Свиленград, казват от хасковската фирма „Братя Узунови“. Поради многото заявки обслужването става по списък след предварително записване, като понякога се чака със седмици. Средно обслужваме по двама клиенти на ден, казват сондьорите.

Много са търсени и откривателите на водоизточници. „Ловците“ на вода обикалят дворовете с багети/ метални месингови пръчици, завити под прав ъгъл/, посочвайки къде точно да се поставят тръбите. Всеки ден ме викат на 2-3 места, споделя Мавроди Попов. Много е важно да се посочи къде точно под земята е кайнакът, иначе или няма да излезе вода, или дебитът ще е малък, поясни той.

Причината свиленградчани да се юрнат да слагат хидрофори е лошото качество и високата цена / 3,51 лв./куб.м от 1 август/ на предоставяната от ВиК питейна вода. Постоянни са и авариите във водопреносната мрежа. Твърде често живителна течност с часове няма, а когато водоподаването бъде възстановено, дълго време от чешмите тече кална субстанция.

Голямата суша през зимата и през цялото лято в Свиленград е другата причина населението поголовно да дупчи земята, за да търси вода. В много дворове старите сондажни кладенци просто пресъхнаха, особено ако тръбите са били набити на по-малка дълбочина. Вадихме вода от 7-8 метра, но постепенно дебитът й намаля и хидрофорът спря, споделя Иван Янев. Наложи се да бием сонда 6-7 метра по-надолу, за да достигнем необходимия воден стълб, допълни той.

Домакинствата, които имат собствен водоизточник, заплащат само т. нар. канална вода. Цената е 64 ст. с ДДС за един кубически метър. Тоест, ако едно домакинство с хидрофор употребява 20 куб.м вода на месец ще заплати на ВиК 12,80 лв. за ползване на отпадната канализация. Същото количество от ВиК мрежата за питейна вода ще му струва точно 70,20 лв.

Справка във ВиК показва, че в момента регистрираните домакинства със собствени водоизточници в Свиленград са над 30 на сто от всички абонати. Имало обаче и такива, които са на хидрофор, но не са се регистрирали във ВиК дружеството.

Николай Колев