27
Пон, Май
20 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Хеликоптер се включва в гасенето на огнената стихия

Вече трети ден продължават действията по овладяването на пожара, който вилнее на територията на общините Тополовград и Свиленград. Няма засегнати населени места, съобщават от Областна администрация - Хасково. Периметърът около селата е обезопасен и няма опасност за жителите на село Присадец в община Тополовград, селата Маточина и Варник в община Свиленград.

Обстановката остава сложна поради силните пориви на вятъра, които правят овладяването на огъня изключително трудно. На място е директорът на Главна дирекция пожарна безопасност и защита на населението /ГДПБЗН/ главен комисар Николай Николов. За справяне с огнената стихия е съсредоточен огромен ресурс от хора и техника от цялата страна. 21 противопожарни автомобила от областите Габрово, София, Кърджали, Пловдив, Велико Търново, Пазарджик подпомагат работата на хасковските огнеборци. Пламъците вече са обхванали над 50 000 декара площ от борова и широколистна гора, храсти и земеделска земя. Със стихията продължават да се борят пожарникари, служители на държавно лесничейство, военни, общински служители, местни хора и доброволци.

Одобрено е искането от Министерството на отбраната за изпращане на хеликоптер, който да се включи в пожарогасенето. Той ще излети от летище Крумово и ще бъде включен в пожара в момента, в който метеорологичната обстановка позволи. Противопожарният хеликоптер ще гаси в райони, където теренът е непроходим за хора и наземна техника.

Бедственото положение остава в сила до 11 август на територията на пет от общините в област Хасково – Свиленград, Харманли, Тополовград, Хасково и Димитровград. Опасността от пожари, поради високите температури и силния вятър, остава висока, предупреждава областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова. Тя апелира за отговорност от всички жители на областта и спазване на противопожарните норми и изказва своята благодарност към всички хора, които вече трето денонощие се опитват да овладеят огнената стихия в Сакар планина.

СМ