13
Съб, Юли
18 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Живителната течност засега е годна само за битови нужди

Пуснаха водата по мрежата в Свиленград. В момента от чешмите се процежда слаба струя, но до няколко часа ще се нормализира. Взетите проби от вододайните кладенци тук отговарят на санитарните изисквания, е установено при лабораторни изследвания.

Водата е годна само за битови нужди, но не и за пиене и готвене. Утре ще излязат допълнителни проби, взети от РЗИ, и ще обявим резултатите, съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Той и министърът на околната среда и водите Емил Димитров днес бяха на инспекция в Свиленград заради тежкия екоинцидент, при който бе установено, че 350 пъти са завишени нормите нитрити и нитрати в колектора, вливащ се в р. Марица край Димитровград. Както е известно, 28 крави умряха минути, след като пиха вода от промишления канал. Димитров обяви, че пробите от повърхностните води на Марица в долното течение до напускането на реката на границите на България са показали, че няма замърсяване. Започнало е пълнене на резервоарите на града и до вечерта се очаква да има нормално водоснабдяване в общинския център, а до утре – и в селата. В продължение на два дни хората от общината останаха „на сухо“.

. Както „Старият мост“ писа, от вчера три 3-тонни водоноски, изпратени от Хасково, доставят вода на гражданите на Свиленград. Отделно 160 000 бутилки вода са осигурени за населението в областта: половината – от Червения кръст, а останалите са закупени от ГЕРБ със средства от държавната субсидия. Тук, в Свиленград, вече пристигна ТИР, натоварен с 20 тона, предназначени за хората от общината.

СМ