19
Сря, Юни
27 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Сайтът ocenime.bg, чийто съосновател е свиленградчанинът Георги Демирев, спечели приза в категория „PtopTech“ по време на единствения по рода си национален конкурс в сферата на недвижимите имоти, организиран от imoti.net. Форумът оценява постиженията, коректността и добрата репутация на компаниите и експертите в имотния бранш. Отличия бяха връчени в 13 различни категории, като тази година за пръв път бе обявена „PropTech“.

Проптех (от Property Technologies) е многостранно явление, което съчетава всички модерни иновативни технологии и решения в областта на имотите и тяхното управление (трансакции с имоти, инвестиционен анализ, строителство и дизайн, развитие, поддръжка и т. н.), обясни пред „Старият мост“ Георги Демирев. „Тъй като нашият алгоритъм за оценка е базиран върху изкуствения интелект и обработката на големи масиви от данни, бяхме номинирани. Радваме се, че спечелихме, макар че, според мен, тепърва разработваме нови, още по-иновативни продукти“, сподели Георги.

Сайтът ocenime.bg е ярък пример за проптех. Платформата позволява с посочване на точен адрес, големина на жилището и други негови параметри, да се определи цена или наем, като използва реалните обяви към момента, елиминирайки старите и неактивни. Освен това дава и данни за средата, в която се намира жилището, комуникативност, близост до паркове, градини и училища, магазини, чистота на въздуха и дори електорални нагласи. Така чрез ocenime.bg всеки може да потърси жилище с еднакви параметри в различни квартали и на база рейтинг да ги сравни.

Сайтът е една работеща машина, която може да анализира даден имот в по-големите градове на страната и да даде реалистична цена за продажба или наем. Оценката на имота става чрез анализирането на хиляди данни информация, които се извличат от програмния алгоритъм. Всъщност, оценката взема под внимание и обявите за сходни имоти наблизо, какви обекти се намират в непосредствена близост и още стотици други фактори. Най-важните обаче са посочената цена, актуалността на обявата, броят стаи в апартамента и квадратните метри на апартамента. Тоест потребителят може да види не само реалистичната цена на имота, но и къде той се класира според избраните индекси за качество. Използвана е всяка отворена информация, която може да се вземе за адрес. Това включва например информацията за наличието на синя и зелена зона в близост, както и за други регистрирани паркинги. По този начин се формира оценката за паркоместа. Също така се взема предвид и близостта до парк или до спирки на градския транспорт, като всяка една спирка е била дигитализирана от екипа за нуждите на проекта. Данните за чистота на въздуха се получават от отворения проект airbg.info, който измерва гъстотата на фини прахови частици чрез над 300 измервателни станции на доброволци. Информацията показва какво е било замърсяването през последната 1 година, което включва особено важните зимни месеци, в които принципно София или друг голям град получават плътно одеяло от сажди. Данните за безопасността се получават директно от бюлетините на МВР за престъпността. Програмният код анализира всеки един бюлетин и автоматично записва около кой адрес какво престъпление е било регистрирано. По този начин се определя оценката за престъпността в района.

Впрочем, бакалавърската си степен Георги е завършил в Софийския университет, а магистратура – в университета „Pompeu Fabra“ в Барселона. От 2015 г. насам младият мъж работи в сферата на моделирането на данни. Изпълнявал е проекти на големи финансови институции в Обединеното кралство, бил е консултант в различни международни компании в сферата на фармацевтиката, телекомуникациите и др. С ocenime.bg от 2018 г. се занимава като страничен проект, а отскоро - и на пълен работен ден.

СМ