12
Пет, Апр
16 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Христо Карамфилов е на 38 години, родом от Свиленград. До 20-годишна възраст живее в Момково, откъдето са родителите му. През 2016 г. майка му умира от бъбречна недостатъчност, а три-години по-късно губи и баща си заради онкологично заболяване. „Нещата за много кратко време се завъртяха на 180 градуса за мен. Вярвам обаче, че всичко се е случило с причина“, споделя Христо. Надява се лошото вече да е зад гърба му. В момента е щастливо женен, като със съпругата си живеят в Пловдив. По професия е персонален треньор във фитнес център и специалист по изготвяне на хранителни режими и спортно хранене с диплома от N.A.F.A. (Северноамериканска фитнес академия). Занимава се активно със спорт от около 15 години. Основно тренировките му са свързани с бодибилдинг и TapOut, но има опит и в кикбокса. Свързахме се с Христо в разгара на лятото, когато мнозина се впускат в нелека битка с килограмите. Ето какво каза той за здравословното хранене, диетите и начин на живот:

- Христо, ти си едновременно фитнес инструктор и диетолог. Задължително ли е да съчетаваме фитнес или друг спорт с диета за отслабване, или може да минем и без физическо натоварване?

- По принцип не е задължително, но е препоръчително. Зависи от това какво точно искаме да постигнем. Значително по-лесно обаче за редуциране на теглото ще ни бъде, ако сме физически активни. Не че чрез дадена диета или хранителен режим няма да свалим излишните килограми, но чрез спорт, особено чрез фитнес, ще можем да конструираме тялото си по начина, по който искаме. Фитнесът ще ни е от голяма полза при оформянето на проблемните зони (местата, на които сме склонни да трупаме мазнини).

- Има хора, които години наред пазят диета и правят изтощителни тренировки, но резултат няма. На други пък им се получава още от първата седмица. На какво се дължи това, според теб?

- Причините при едни да се получава, а при други не се крият в различни грешки, които се правят по време на тренировки. Да тренираш правилно далеч не е толкова лесно, колкото си мислят много хора. При тренировките могат да се направят грешки, благодарение на които, в най-добрия случай упражненията няма да ви донесат никакви резултати или само минимални такива. В най-лошия случай тренировките носят повече вреда, отколкото полза и дори могат да навредят на вашето здраве. Поставяте си неправилни цели. Плановете и целите са много важни в живота. Няма как да ходите от един месец на фитнес по два пъти в седмицата и да свалите излишните 30 килограма просто ей така. Или поне изобщо не е препоръчително, защото не звучи много здравословно... За резултатите от тренировките се изискват най-вече постоянство и търпение. Ако едно от двете ви липсва, няма как да очаквате много. Това, че не можете да отделите цял час за тренировка днес, не значи, че трябва да отлагате тренировката. Дори 10 минути упражнения на ден могат да допринесат много за добрата ви форма и здравето ви. По-добре малко, отколкото нищо.

- Много млади хора се оставят несъзнателно да напълнеят. Кои са най-честите грешки, които се допускат при храненето?

- Не само младите хора се остават да напълнеят. Проблемът е масов в днешно време и това е така заради неконтролируемото хранене и липсата на дисциплина и организираност. Много хора, било то на работа или училище, хапват т. нар. „бързи храни“. Вечер пък след изморителен ден се прибират вкъщи и минават през магазина с оправданието, че са много изморени или нямат време да приготвят храната и си купуват консервирани продукти и консумират по-големи количества храна, защото цял ден са гладували. И после се чудят защо качват килограми, като почти не се хранят. Това е така, защото приемат много висок процент калории от вредни храни, бързи въглехидрати и вредни мазнини. Не мисля, че го правят от незнание как трябва да се хранят, а по-скоро от липса на организираност. Проблемът с организацията не е в липсата на време, всички имаме забързано и натоварено ежедневие. Всичко е въпрос на навик. Колко по-лесно е да изградиш седмичното си меню предварително и да напазаруваш. И всеки ден да приготвяш храната си предварително за училище/работа и за вкъщи.

- Наскоро правих интервю с детския ендокринолог, практикуващ в Свиленград, д-р Мария Георгиева, която сподели, че затлъстяването при децата се превръща в пандемия. Какво би посъветвал родителите? Може ли да препоръчаш здравословна диета и начин на живот за децата им?

- Най-важното нещо при храненето не само при затлъстелите, но и при всички деца, е личният пример. Начинът, по който изглеждат и се държат децата ни, е огледален на нашия. Знам, че много хора ще кажат: „Как да го огранича от сладкото като то постоянно иска“ или пък „Как да го накарам да яде зеленчуци, които не обича“. Не е нужно да залитаме в крайности. Достатъчно е менюто на детето, както и на цялото ни семейство, да е балансирано и максимално изчистено. По този начин ще може да си позволяваме и някой не особено добри храни понякога. А отделен въпрос е, че почти за всяка нездравословна храна има заместител от здравословна алтернатива. Менюто, което бих препоръчал за децата, е не по-различно и за цялото семейство. За закуска е добре да комбинираме протеини с бавни въглехидрати и полезни мазнини. Например, омлет с извара и зеленчуци и филийка пълнозърнест хляб, кекс от пълнозърнесто брашно с извара или мед/стевия и сезонни плодове. Дори любимите на всички деца палачинки могат да се приготвят по здравословен начин. За обяд, например, може да приготвят за децата, а и за цялото семейство, традиционно, но леко модифицирано със здравословни продукти ядене. Например, мусака, но с червени картофи и телешка кайма. Повярвайте ми, вкусът ѝ е същият и не е нужно да използвате мазнина. Също може пиле с ориз басмати, като заменим олиото с малко зехтин. И още много други алтернативи на нашата кухня мога да изброя. Вечерята да е без въглехидрати - риба или месо със салата, супа от месо и зеленчуци или пак омлет с извара и зеленчуци. Също така може да имате и две междинни хранения от даден вид сезонен плод или дори едното да е от нещо сладко. Ако спазвате основните стъпки, спокойно може да позволите на детето си и нещо не дотам здравословно поне един път на ден в умерено количество. С така структурирано меню децата със сигурност няма да са гладни и ще си набавят нужните хранителни вещества.

- Наднорменото тегло е толкова масов проблем, че сякаш е прието за нещо нормално в обществото. Сега се вижда, че хората с метаболитни проблеми са с по-висока смъртност, ако се разболеят от COVID-19. Какво бихте посъветвали хората, които спадат към тази група?

- Бих посъветвал хората с наднормено тегло и метаболитни проблеми, че никога не е късно да се вземат в ръце и да се погрижат за себе си. Знам, че в началото ще им е трудно да излязат от зоната си на комфорт и да се подложат на каквото и да е усилие, но си заслужава. И то не само заради външността, а заради здравето си. Сигурен съм, че повечето хора с наднормено тегло страдат от редица заболявания - високо кръвно, инсулинова резистентност, диабет, дихателни и сърдечни проблеми. Което автоматично ги поставя в рисковата група на COVID-19. Затова нека не отлагат повече. Със сигурност сами ще им е трудно, но има хора като мен, към които могат да се обърнат за помощ. - През лятото мнозина се втурват да свалят някой и друг излишен килограм. Как да се ориентират в океана на диетите? - Да, за жалост, повечето хора се сещат през лятото, че имат да свалят излишни килограми и се втурват към редица бързи диети и изморителни тренировки. Моят съвет е целогодишно да се хранят правилно и да спортуват и няма да имат нужда от чак такива усилия и лишения. Но все пак, ако залагат на бързите диети, им препоръчвам да не са много крайни. Нека запомнят, че нищо не е на всяка цена. Хубаво е да се доверят на специалист и той съобразно нуждите им да редуцира калориите, които ще приема за деня и съобразно тях да изготви и тренировъчния им план.

- Един от най-нашумелите режими за отслабване в момента е този на Атанас Узунов, който изключва въглехидратите и набляга на полезните мазнини. Какво мислиш за него?

- Да, така е. Режимът на Атанас Узунов е един от най-нашумелите в момента. Моето мнение е, че той наистина работи, но съветвам хората, които са решили да се възползват от него, преди това подробно да го проучат. Защото има някои особености, с които трябва да са наясно. Чрез него метаболизмът навлиза в едно състояние наречено кетоза. То може да е от полза за дадена група хора, като такива с наднормено тегло и инсулинова резистентност, но не се препоръчва за други групи хора. Ако си физически здрав човек, помисли добре преди да влезеш в кетоза. Абсолютно не се препоръчва за бременни и кърмещи жени или за такива, които мислят да забременяват. Както и за хора, практикуващи високо интензивни тренировки. Също така не препоръчвам този хранителен режим и при деца и юноши, тъй като се наблюдава забавяне в развитието на растежа. Мога да изредя и още ред други хора и неща, поради които не го препоръчвам, но това е тема на друг разговор. Както казах, нека всеки сам проучи нещата или се допита до специалист преди да започне тази диета или която и да е друга!

Интервюто взе: Лиляна ЯНКОВА