18
Чет, Апр
26 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Очаква се късните карпузи да са по-скъпи, а търсенето по-голямо

От около седмица на борсата в Любимец производители изкараха първите дини, отглеждани под найлон. Както обикновено, бостанджии се оплакват от ниската изкупна цена. Масово сочният плод сега се харчи за 25 ст., а миналата година по това време вървеше с 15 - 20 ст. по-скъпо.

Купувачи обясняват ниската цена с недобрия външен вид на стоката, дължащ се на падналата в началото на юни градушка. По цялата си повърхност дините са с петна и по-трудно хващат окото. За природната стихия, примесена с пороен дъжд и бурен вятър, „Старият мост“ писа. Ледените късове бяха с големина на череша и не пожалиха около 80 % от карпузите.

Освен че цената е по-ниска и интересът на купувачите на едро е спаднал драстично, оплака се пред екипа ни Зоя Ангелова, която от дълги години насам гледа бостан. Зинка Стоянова пък сподели, че за нейната стока търговците давали по 40 ст., но реколтата ѝ била пожалена от ледените късове.

Двете производителки са категорични, че за да са на печалба, трябвало да продават килото на сочния плод поне за 30 ст. По думите им, себестойността на дините при среден добив от 5 – 6 тона от 1 дка е 15 ст. Тази година обаче реколтата била по-слаба и средният добив се очаквало да е около 3 тона от 1 дка. При това положение себестойността възлизала на 25 – 30 ст. Освен това се плащало и на берачи по 3 стотинки на килограм плод.

Зоя и Зинка са обнадеждени и очакват, противно на други години, късните карпузи да се радват на по-висока цена и търсене. Като причина те посочват, че плодът няма да има следи от градушка, а и летният сезон по курортите щял да започне по-късно от обичайното.

СМ