23
Чет, Май
21 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Ароматните липи цъфнаха, а мирисът изостри апетита на свиленградските роми. Разбира се, не за чай, а за пари. Събирането на липов цвят е бърз начин за финансови постъпления в джоба на най-пъргавите. Но брането е доста трудоемка задача, защото то изисква катерене, събиране на цвят по цвят и пр. допълнителни дейности. Далеч по-лесно е да се смете от земята нападалата вече билка.

Събирането на липа с метлата по улиците на Свиленград е честа гледка, въпреки забраната и заплахата с глоби. От 10 до 50 лева са възможните санкции за тези, които нарушат издадената заповед на кмета Анастас Карчев, с която се забранява ползването на цвят от липа за стопанска дейност, чупенето на липовите клони на дърветата в общината.

Мургави метачи обаче не се съобразяват с нареждането на градоначалника и вече цяла седмица си играят на котка и мишка с общината. Осигурили са си дори отцепки, които да сигнализират за появата на контролни органи. На наш въпрос: За какво ще бъде използвана събраната от земята билка, ромка отговори, че го изкупувала старозагорска фирма. „Не прави от него чай, а тор за рестения. Кой ще прави чай от липов цвят, изметен от улиците заедно с боклука“, обясни нелегална метачка. Тя обаче не отговори колко пари ще получи. Само сви рамене: „Малко“. Уточни, че, като се съберяло достатъчно количество липа, представител на фирмата идвал да го изкупи от място.

СМ