13
Съб, Юли
18 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Дежурни катаджии поемат длъжниците на „Пътна полиция“. Омбудсманът Диана Ковачева се обяви против новата мярка

Само за един ден – вчера, 17-и юни, 93-ма нашенци, пътуващи за Турция, бяха спрени на ГКПП Капитан Андреево и им бяха връчени електронни фишове за неплатени към „Пътна полиция“ глоби. Четиридесет от тях веднага са се издължили на място чрез монтирания за целта ПОС терминал.

Новият контрол бе въведен от 17 юни на седемте най-големи гранични пункта на България. Пробно от тази дата до 30 юни проверки ще се извършват на ГКПП „Капитан Андреево“. Всички водачи с глоби се пренасочват от граничните полицаи към пътните. Тези, на които за първи път се връчват наказателни постановления, имат право да продължат пътуването си и да направят плащане до 14 дни. А онези, които имат влезли в сила глоби, трябва да заплатят на място или да се разделят с книжката и талона на колата.

От Пътна полиция уверяват, че ще се проверяват и пътниците в автомобилите и автобусите. На тях също ще им бъдат връчвани фишове и актове, ако имат такива.

Засега процедурата не отнема много време, но тръгнат ли потоците гастарбайтери, движението най-вероятно ще бъде затруднено, споделиха работещи на пункта.  „Не трябва ли да чакам, докато парите постъпят по сметката на МВР“, питаха се мнозина. „Не“, обясняват от „Пътна полиция“ и дават пример с покупка в хранителен магазин. „Плащаш с карта и си тръгваш, а парите могат да постъпят в магазина и след 20 дни, но човек не чака превода“. Ако ПОС терминалното устройство не работи, длъжникът трябва да намери начин да си плати.

Глобите могат да се внесат и по банков път, чрез фирми посредници, с онлайн банкиране и през портала на МВР. В случай, че водачите решат да не плащат глобите, ще им бъдат отнети книжката и талонът, а ако колата, която шофират е на тяхно име, ще бъде спирана от движение. За да се избегне цялата тази неприятна процедура, преди да тръгне на път всеки водач може да направи проверка дали има съставени глоби на негово име в сайта на МВР: https://e-uslugi.mvr.bg/ESP.Web.Portal/KATActs/ActService/Index. Необходимо е да се въведе номерът на шофьорската книжка и ЕГН/ЛНЧ (личен номер на чужденеца). Онлайн справката е надеждна и няма разминаване. Такова може да се получи, ако се констатира нарушение непосредствено след това и водачът тръгне да излиза от България или не е било излязло наказателното постановление.

Срещу новата мярка се обяви омбудсманът на България Диана Ковачева. Тя е изпратила писмо до вътрешния министър Младен Маринов с искане МВР да не спира граждани на границата за неплатени глоби. „Няма съмнение, че неизрядните водачи следва да бъдат санкционирани съгласно законовите разпоредби и глобите, които се налагат, да бъдат своевременно събирани, но е необходимо много внимателно да се следи прилагането на подобна разпоредба в контекста на упражняването на конституционните права на гражданите.

Проблем с така въведената система възниква в случаите, когато гражданите не са били уведомени за издадените наказателни постановления, а същите се смятат за връчени по реда на чл. 58, ал. 2 от Закона за административните нарушения и наказания. В тази ситуация водачите на МПС разбират за издаденото наказателно постановление и наложеното наказание едва на гранично-контролно пропусквателните пунктове. При това положение, те се оказват в ситуация да не могат да продължат пътуването си, без да им е била дадена възможност да реагират спрямо установено по надлежния ред извършено от тях нарушение на Закона за движение по пътищата“, е позицията на омбудсмана. Доц. Ковачева посочва и че по данни на граждани има и случаи, в които системата не отчита, че дадена глоба е вече платена, т.е. ако водачът не носи със себе си платежния документ, удостоверяващ плащането, също може да бъде санкциониран, при положение, че е бил изряден и е заплатил глобата. Обезпокоителен по думите ѝ е фактът, че освен водачите, за неплатени глоби ще бъдат проверявани и пътниците, включително тези в автобусите.

„В тази връзка е важно да посоча, че към момента при влизане или излизане от Република България на проверка от страна на органите на Главна дирекция „Гранична полиция“ подлежеше единствено валидността на лична карта или паспорт, с които пътуват гражданите. Съгласно чл. 35, ал. 1 от Конституцията на Република България, всеки има право свободно да избира своето местожителство, да се придвижва по територията на страната и да напуска нейните предели. Правото да се напуска страната може да се ограничава със закон само за защита на изключително важни обществени интереси – от естеството на националната сигурност и народното здраве или за защита на правата и свободите на други граждани. Тези конституционни права са гарантирани и от правото на Европейския съюз. Тъй като в чл. 57, ал. 1 от Конституцията е прогласена неотменимост на основните права на гражданите, всяка възможност за тяхното ограничаване следва да се тълкува стриктно от законодателя“, категорична е Диана Ковачева.

СМ