23
Вт, Юли
36 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Районният съд в Свиленград възобнови работата си, няма да има затлачване на делата. Абитуриентите ще могат да се сбогуват в дворовете на училищата

На 13 май официално отпадна извънредното положение, въведено преди два месеца. Остават обаче в сила част от мерките срещу разпространението на коронавируса. Запазват се и глобите за нарушения.

Районният съд в Свиленград възобнови работния процес, считано от 14. 05. 2020 година. „Няма да има забавяне на дела, прекъсването заради епидемиологичната обстановка няма да се отрази и на съдебната ваканция“, заяви през „Старият мост“ председателят на съда Живка Петрова. През двумесечния период в съда са постъпили 47 наказателни дела, като една част от тях са разгледани. Остават около десетина бързи производства, които ще бъдат приключени в рамките на следващата седмица. След 13-и март т. г. са заведени и около 20 други дела.

По съображения за сигурност хигиената и дезинфекцията в съдебната сграда са завишени. Всички магистрати и служители стриктно ще спазват дистанция и утвърдените санитарни мерки за безопасност. Дезинфекция се прави не само на входа, но и пред залите. Ще се допускат само участници в процеса, които също следва да се съобразяват с препоръчаната дистанция от два метра, както и с изискването да носят лични предпазни средства на територията на съда, посочи още съдия Петрова.

Отворени за посещения са градската библиотека и музеят в Свиленград. Колективните спортове за аматьори също са разрешени, но без състезателен характер и без публика, с участието на до 10 човека, при спазването на противоепидемичните мерки. Не се допуска използването на бани  и съблекални.

Учениците ще приключат учебната година дистанционно, няма да има изпити за външно оценяване за 4-ти и 10-и клас. Абитуриентите пък ще могат да се сбогуват с преподавателите си в школските дворове. Интересно е, че някои от детските градини в Свиленград също въведоха дистанционно обучение за своите възпитаници. Те раздадоха учебните помагала, обясняват материала на родителите онлайн.

Ресторантите и заведенията, които разполагат с градини, вече отвориха при строги мерки за хигиена и дистанция минимум 1,5 м между масите. Очаква се и басейнът в Свиленград да заработи в края на месеца, сега се извършва почистването и дезинфекцирането му, сподли собственикът на съоръжението Николай Сарандиев. Хотелите също вече имат право да работят, но казината ще са затворени поне до началото на юни, когато се очаква Турция да отвори границите си.

Остават санкциите от 300 до 1000 лева при първо нарушение, и от 1000 до 2000 за повторно – например при неносене на презпазни маски в градския транспорт. Остава и глобата от 5 000 лева за нарушаване на карантина.

32-ма са карантинираните към 13 май: 28 – в Свиленград, и 4 – в Любимец. Това са сезонни работници, завърнали се от Нидерландия и , в по-голямата си част - от Гърция.

СМ