14
Нед, Юли
18 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Раздадохме лаптопи на 15 деца без компютри

- Г-н Боянов, почти две седмици вече, откакто стартира дистанционното обучение на учениците. По какъв начин се провежда то във Вашето училище?

- Преподавателите работят с една от електронните платформи, което улеснява учениците и връзката между учителите. Тя позволява бeзплaтни видeoконферентни paзгoвopи c учениците от целия клас eднoвpeмeннo. Ocвeн видeo paзгoвopи, пpeдлaгa и тeĸcтoв чaт и пoзвoлявa нa вceĸи eдин члeн нa гpyпaтa дa cпoдeли eĸpaнa cи c ocтaнaлитe yчacтници в paзгoвopитe, да пише, чертае или рисува на интерактивна бяла дъска. Всички могат да участват в разговора, да вдигат ръка. Всеки може да „заглушава“ своя микрофон и камера, но единствено учителят може да заглушава микрофона на някой от останалите или на всички и дори да го „изгони“ от стаята. При работата с платформата учителят може да използва и електронни уроци, клипове, презентации, тестови задачи и др., които се появяват на екрана. Достъпни са електронните учебници, предоставени от издателствата.

 - Какви са отзивите от страна на децата, учителите и родителите, срещат ли проблеми?

- Практиката показва, че този начин на обучение е интересен на учениците и те с желание се включват в учебния процес. Анкета във всички класове за ефективността от електронното обучение, инициирана от Ученическия съвет, дава информация за това, че малък брой ученици изпитват затруднения при обучението. Осъществява се връзка с родителите за успеваемостта на учениците, напредъка или затрудненията в обучението. Чрез платформата се организират групови и индивидуални срещи по класове или с преподаватели по различните дисциплини. Срещаме подкрепа и разбиране от страна на родителската общност. В учебния процес участват и психолозите, които се включват след края на заниманията с материали, логически задачи, тестове. Що се отнася до учителите, нееднократно заявих, че се гордея с колегите си, които не допускат нарушаване на учебния процес и дават всичко от себе си в интерес на децата.

- Със сигурност има деца, които у дома не разполагат с компютър и Интернет. Как се процедира в тези случаи?

- Учениците, които нямаха устройства за провеждане на учебен процес, са обезпечени. От училище са раздадени 15 лаптопа на такива деца при пълно спазване на санитарните и хигиенните мерки за сигурност.

- Какви ще са последиците от този начин на работа, как ще се отрази на образователната система?

- Ние работим по седмичното си разписание, всеки клас знае часовете си за деня. От първия ден на дистанционно обучение колегите имаха готовност да преподават и нови знания. Преподава се и нов материал съгласно годишното разпределение на часовете на преподавателите по отделните учебни дисциплини. Нямаме изоставане в материала, има достатъчно часове и възможности за затвърждаване на знанията.

- Всички предмети ли се изучават дистанционно, какво се случва с физическото възпитание, например, по което също има определен хорариум?

- И часовете по физическо възпитание и спорт се провеждат пак чрез платформата. Естествено, волейбол и футбол не може да се играе, нито лека атлетика, но има гимнастически упражнения, народни танци, усвояват се теоретично правилата на различните спортове, правят се тестове.

- При по-малките ученици се разчита най-вече на контрол и помощ в ученето от страна на родителите. Те обаче трудно могат да се разкъсат между обучението на децата си и собствената си работа. Има ли опасност това да се превърне в проблем и част от децата да не могат да изпълнят поставените им задачи?

- След учебните занятия учителите в целодневната организация продължават работата с групите, оказват помощ при подготовката на домашните и упражненията. Освен това уроците на всеки преподавател се записват, така че в извънработно време родителите могат да ги видят, да се запознаят с поставените задачи и да упражняват контрол върху готовността им за следващия ден.

- За всички учители, включили се в онлайн обучението, денят се води работен. Какво се случва с непедагогическия персонал?

- В едно училище има достатъчно работа, дори когато няма учебен процес. Непедагогическият персонал работи по график, като се спазват изискванията за разстояние между хората и дезинфекция.

- Така, като гледам как се развиват нещата, се очертава дистанционното обучение да продължи и до края на април, а може би и през май. Как ще бъдат оформени учениците, след като на този етап не им се пишат оценки?

- Всеки учител има наблюдения върху работата на учениците сега, поставят се и много индивидуални задачи. При възстановяване на учебния процес ще се имат предвид и резултатите от дистанционното обучение. А все пак имахме учебен процес в училище през февруари и началото на март. През този период са поставяни текущи оценки.

- Заговори се за удължаване на учебната година, за уроци през уикенда. Кой е най-подходящият вариант, според Вас, за да се влезе по-бързо в нормален режим?

- Нямаме ученици, които не са включени системно в учебния процес. На този етап мисля, че това няма да ни е необходимо. Когато се върнем в училище, ще се прецени дали и колко ученици ще имат нужда от допълнителна работа през уикенда.

- Родителите на някои от зрелостниците вероятно вече са се разделили със солидна сума пари за официални тоалети. Какво ще се случи с абитуриентските балове?

- Ситуацията е такава, че едва ли някой ще се ангажира с конкретен отговор. Но аз съм убеден, че балове ще има дори и да са във втората половина на юни. Нашите зрелостници, мисля, имат по-сериозни грижи сега, свързани с държавните зрелостни изпити, кандидатстудентската кампания и приема във висши учебни заведения. И искам да подчертая, че са много отговорни към задълженията си.

Интервюто взе: Диляна ЦВЕТКОВА