Общество
Инструменти
Шрифт

Двамата дойдоха на пункта, за да се уверят на място, че няма проблем с трафикът на камиони

Бойко Борисов: Мерките, свързани с коронавируса, не са игра на криеница

Премиерът на България Бойко Борисов и министърът на вътрешните работи Младен Маринов посетиха ГКПП Капитан Андреево днес сутринта. Двамата дойдоха на пункта, за да се срещнат с представители на турската държава във връзка с тежкотоварният трафик. От турска страна на границата присъстваха валията на Одрин Екрем Kаналп, посланикът на Турция в България Айлин Секизкьок и гранични власти.

Да благодарим на Ердоган, че пусна ТИР-овете да минават, проблемът е решен, заяви Борисов пред журналисти. Опцията - европейски товари да бъдат претоварвани на български камиони, които имат разрешение да влизат в Турция, е все още отворена, обяви премиерът. „Нашите превозвачи ме подплашиха, че пак са спрели камионите, и затова исках тази среща. Тоя зелен коридор трябва да работи, защото това ще продължи дълго. Знаете ли колко тирове идват от магистралата сега? Те няма да намалеят. Мислим и за европейските, ама първо за българските камиони да си помислим“, каза още Борисов. Той поиска от валията да предостави човек за връзка, ако отново има проблем шофьорите да се обръщат към него.

Присъстващи на срещата превозвачи казаха, че през последните дни е имало случаи, при които български камиони са били връщани от турска страна без обяснение. Валията увери, че няма да има подобни проблеми, след което превозвачите благодариха на премиера, че за пореден път след намесата му нещата са се управили.

„Решен е проблемът. То и няма, просто искахме още веднъж и с превозвачите да си кажат, каквото имат като единичен проблем в случая, веднага да го решаваме, да направим тая връзка, за да може да се решава по-бързо въпросът“, обобщи целта на срещата премиерът. По думите му целта е нашите камиони да минават бързо и шофьори да не висят по границите.

Винаги ще работим с взаимност с Вашата страна и с Вас, заяви по време на срещата пък валията Екрем Kаналп. „Икономическото сътрудничество е най-важно, както и Вашето приятелство с президента Ердоган. Над 2000 тира преминават през България и тази граница“, каза още той. Kаналп сподели, че знае, че Бойко Борисов пие турско кафе и затова му е донесъл. Представителят на властите на южната ни съседка попита и дали могат да изпият по кафе, но премиерът обясни, че бърза да се прибира, защото в София в 13 ч. има заседание на правителството, свързано със социално-икономическите мерки.

На пункта след края на срещата с турските власти Бойко Борисов заяви пред журналисти, че виждането му, свързано с коронавируса е, че хората вече били много дисциплинирани. „Проблемът е, когато е събота-неделя и топло време. Тогава все едно се крият от някой и искат да излязат навън. Виждате в Турция първият случай с 3 дни преди нас, ние имаме 300 човека, те имат 10 000. Мерките си важат. Дано не се налага и повече да ги затягаме. Ние не играем на криеница. Не е нещо на жмичка да надхитриш някого. Напротив, тоя, който надхитри, може после да зарази или да убие хора. Така че пак за пореден път казвам - това не е игра с управляващите или с властта, или с полицията на улицата. Това не е игра, за да кажеш, аз успях да ги надхитря, минах без декларация - голяма работа. Ако искаме тегав контрол, ето така да направим КПП-та, ама не искаме това. В момента работим да изкарват хората пари, заплати, това, което произведат страната, да го изкараме, за да получат пари заради него. С всичките си връзки, които имам, съм ги впрегнал в тази посока“, подчерта Борисов.

Диляна ЦВЕТКОВА