17
Сря, Апр
27 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

С пълно единодушие – 201 гласа „За“ и нито един „против“ или „въздържал се“, депутатите одобриха предложението на Министерски съвет за въвеждане на извънредно положение в цялата страна. Мярката е срещу разразстващите се случаи на заболели с коронавирус. Тя влиза в сила от днес и ще продължи до 13 април. По време на дебатите стана ясно, че първоначалното предложение е било извънредното положение да бъде безсрочно, но то не е срещнало одобрението на една част от депутатите.

„Ще дадем добър знак на народа, че в критични ситуации можем да се обединяваме“, обърна се министър-председателят Бойко Борисов към парламента. „Искаме това извънредно положение за един месец, главно заради недисциплинирани хора, които разнасят заразата“, обясни премиерът. Той призова да не се затварят институциите, за да не се парализира икономиката. „Благодаря на всички, които са на първа линия – доктори, сестри, санитари, за това, което вършат и ще продължат да вършат в следващите дни. Ако се приеме нашето предложение, ще има актуализация, с която да бъдат стимулирани. Предложението е като се актуализира бюджета да бъде само там, където се води битката на първа линия“, каза Борисов. „Ситуацията преди два дни в света беше различна, днес е друга. Мерките, които въведохме от 28 февруари във Франция ще въведат от понеделник, в Германия от днес. Това е единственото срещу това чудо, наречено коронавирус, което съсипва света“, обясни премиерът. Той посочи, че ще иска разговор с председателя на ЕК за затварянето на границите. „Нашите икономики в ЕС са отворени, свързани и затварянето на граници ще блокира стопанския живот, а нашите шофьори ще останат блокирани на границата, каза премиерът и добави, че ще опита да издейства „чист коридор“ за транспорта, защото в противен случай ще влезем в още по-лоша ситуация“, заяви още Борисов. Той подчерта, че искането за по-стриктни мерки е главно заради „недисциплинирани хора, които разнасят заразата“. „Това е бактериологична война. В началото всички го подценяваха. Вчерашният ден беше като бомба - с изявления на всички лидери по света. Усещането на хората и извънредните мерки носят големи поражения. Нито една държава не е приложила нито една мярка повече от нас, не е направила нещо, което не сме направили ние“, подчерта премиерът.

Преди Борисов изказване пред депутатите направи генерал-майор Венцислав Мутафчийски, началник на Военномедицинската академия и председател на Националния оперативен щаб за борба срещу COVID-19. Той представи доклад за състоянието в страната, Европа и света, както и за предприетите мерки срещу новия коронавирус. Мутафчийски предупреди, че и при нас ще има пик на заразата, той няма да ни подмине и заяви категорични, че „трябва да има ясни законодателно разписани правила“. „В тази ситуация едва ли половинчати мерки могат да дадат резултат. Трябват по-широки правомощия за правителството, ситуацията се променя всеки час“.

След Бойко Борисов на парламентарната трибуна застана лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя се закашля на няколко пъти, което предизвика смут и смях в парламентарната зала. „България е изправена пред криза и ситуацията изисква разум, хладнокръвие и отговорност. Най-важно днес е здравето на българските граждани“, каза Нинова. „Днес на председателски съвет направихме предложение за допълнение на решението на МС. Те бяха извънредното положение, което се въвежда да бъде със срок от един месец. Първото предложение беше да бъде безсрочно. Второто, което ние предложихме – правомощията, които се гласуват на МС изрично да бъде записано, че са на основание на чл. 57, ал. 3 от Конституцията. С това ние гарантираме, че МС няма да злоупотреби с правомощията. Ние искаме да благодарим на лекарите, сестрите и медицинския персонал в българските болници“, каза още Нинова. Тя заяви, че очаква от МС законодателни инициативи. „Ние сме законодателен орган и трябва да променим онези закони, които да гарантират спокойна работа на всички институции за овладяване на ситуацията. Вероятно ще се наложи да обсъдим и приемем такива законодателни инициативи“, допълни още Нинова. „Очакваме правителството да внесе актуализация на бюджета. Заявихме и на министър-председателя ,че в тази ситуация раздаването на пари на парче чрез постановление на МС и заобикаляне на Народното събрание е абсолютно неприемливо“, коментира Нинова. „Притеснява ни действието на правителството на парче. Очакваме комплексен държавнически подход с поглед в бъдещето“, отчете тя и посочи, че следващото предизвикателство са икономическите проблеми.

„Развълнуван съм и съм горд от българския парламент. Показваме на хората, че можем да преодолеем противоречията и да работим в интерес на народа“, заяви премиерът Бойко Борисов пред депутатите след гласуването.

СМ