25
Съб, Май
17 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

 Интервю с Ваня Стефанова, секретар на НЧ „Просвета 1870“

- Г-жо Стефанова, тази година читалище „Просвета 1870“ чества 150-годишен юбилей. С какви инициативи ще отбележите празника? Кога ще бъде кулминацията?

- Юбилейната ни програма е сериозна, като за сериозна годишнина. Подготовката започна още през миналата година. Обявихме конкурс за лого, изработихме рекламен винил за фасадата на читалището, с който на 1 януари посрещнахме юбилейната година. Стартира инициативата ГлогърХъб (GloggerHub Ad), с която искаме да привлечем младежи и деца, които да записват клипове с част от дейностите в читалището и да ги промотират в Интернет. Имаме канал на НЧ „Просвета- 1870“ в YouTube, в който публикуваме минали и настоящи събития.

Една от интересните инициативи е да направим алея „Читалище Просвета“, като засадим 150 дръвчета на терен, отреден от Общинска администрация. Предвиждаме организирането на среща-разговор с бивши читалищни деятели и самодейци „За читалището в първо лице“ и издаване на юбилеен диск и брошура - споменник, както и „Вечер на благодарността“ за всички спомоществователи на читалищната ни дейност. Както може би вече сте прочели, обявихме Конкурс за творческа изява „Моето Читалище“. Предвиждаме няколко съвместни инициативи с общинска библиотека (която всъщност възниква като дейност на читалището преди 150 години). Ще се експонира изложба на печатни материали, книги и снимки, свързани с историята на читалището. Изложбата ще бъде организирана съвместно с клон Одрин и представена и пред българската общност в Одрин. Първото събитие от юбилейната ни програма е предстоящото на 1 март Народно веселие. На тази дата е основано нашето читалище в сградата на т. нар. „Червено училище“ (б. ред. НУ „Христо Попмарков“). Оказа се, че няма паметна плоча или друг знак, от който да е видно, че именно там преди 150 години е основано читалището в Свиленград. Инициирахме изработването на паметна плоча и поставянето ѝ на фасадата на Червеното училище. Плочата официално ще бъде осветена и открита на 1 март в 10:30ч., когато и ще поднесем венци и цветя в памет на първооснователите. Използвам случая от името на всички читалищни деятели да изкажа благодарност на г-н Христо Карамфилов, който ще изработи плочата в памет на баща си - Георги Карамфилов - дългогодишен читалищен работник. Празникът ще продължи в 11:30ч. на пл. „5-ти октомври“, където ще посрещнем Баба Марта с Пижо, Пенда и кукерите, ще приготвим нашата 150-метрова мартеница, ще си поискаме прошка и ще си честитим 150-ия рожден ден и Празника на любителското творчество с народно веселие - концерт с участието на фолклорните колективи на читалището. Кулминацията на юбилея с голям концерт ще бъде на 15 май, на който очакваме много специални гости. Заедно със 150-ия юбилей на читалището тази година ще честваме още 145 години Театрален състав; 10 години ДТС „Свиленче“, ТС „Илинден“ и Танцов клуб за хора „Свила“; 5 години рок група 0379 и ВИГ „Приятели“; 45 Детска фолклорна група. Имаме идеи и за други интересни прояви, но все пак нека остане известна доза на очакване.

- Как се оцелява 150 години?

- За тези 150 години читалището наистина е имало периоди на възход, но е имало и много трудни моменти. Това, което ни държи, е точно онзи възрожденски дух да правиш нещата със сърце и от душа, да не търсиш облаги. Което правим в читалището, го правим всички - и работещи, и доброволци.

- Историята на читалище „Просвета 1870“ е наистина богата. Разкажете за някакъв по-любопитен епизод от нея?

- Не знам доколко е любопитен или по-скоро е трагикомичен... Сещам се за един период 2006 - 2008 година, в който трябваше да слагаме найлон на прозорците - толкова беше студено! И това не попречи по никакъв начин на качеството на репетиционният и творчески живот на колективите. За радост, базата ни вече е в много по- добро състояние.

- В момента каква дейност развива читалището?

- Основно сме насочени към художествено-творческата дейност. Имаме 6 клуба, 4 школи, 17 колектива за любителско творчество. Почти няма област на художественото творчество, която да не е развита в читалището. И всички колективи са на много високо, бих казала професионално ниво. Доказателство за това са наградите от участия в международни и национални фестивали и конкурси. През 2019 г. колективите ни са участвали в 52 фестивала и конкурса, на които са отличени с 1 голяма награда, 16 златни медала /първи места/, 12 сребърни медала /втори места/, 10 бронзови медала /трети места/, 9 специални награди, 16 дипломи, 14 плакета, 3 поощрителни награди. Самостоятелно организираните културни инициативи на читалището и мероприятия от културния календар на община Свиленград през 2019 г. бяха 48. НЧ „Просвета 1870“ е единственото с филиал в чужбина, и по-точно в Одрин. Клонът ни в Одрин има 21 инициативи. 24 са участията на колективите в събития на други партньорски организации.

- От къде идва финансирането?

- Основното ни финансиране е от държавна субсидия. Тази година разпределената ни субсидия е 102 000 лв., като общината допълнително ще ни помогне с 10 000 лв. за честването на юбилея. Получаваме средства и за изпълнение на инициативи от културния календар на община Свиленград. Имаме и собствени средства, макар и неголеми, от наеми, услуги, чл. внос. Справяме се, въпреки че сме на ръба на МРЗ. Но сме имали и по- тежки финансови периоди.

- Работите ли по привличане на средства по европейски проекти?

- Да, разбира се, работим и не само по европейски. Реализирани са над 15 проекта, като най- мащабният бе „Преплетена култура без граници между приятели и съседи“ по Програма за трансгранично сътрудничество /ИПП/ България – Турция с партньорството на Община Къркларели, като читалището бе водещ партньор. Извършени бяха ремонтни дейности и газификацията; доставено бе оборудване на кабинети, зала за презентации, арт- център и фоайета; доставени бяха инструменти за духовия оркестър и оборудването на звукозаписното студио, костюми за колективите, ново оборудване, осветление и озвучаване на сцената. По проекта се създадоха добри взаимоотношения с партньорите ни от община Къркларели. Проектът бе обявен от МРРБ и получи награда за най- успешен в областта на трансграничното сътрудничество България - Турция за целия програмен период 2007 – 2013 г. Той е сред 15-те най-добри проекта по всички трансгранични програми, по които сключените договори са общо 672. Само през 2019 г. сме подали 6 проектни предложения, 2 изпълняваме и очакваме подписване на договори за други 2.

- Вие сте дългогодишен секретар на читалището. Какво променихте с идването си и какви са бъдещите Ви планове?

- Първото, което направих, беше да сменим част от дограмата, докато имаше проектни сесии за целево дофинансиране на Министерство на културата. Това е в чисто материален аспект. А за други промени... надявам се хората, които идват в читалището, да ги забелязват. Бъдещи планове? Една добра юбилейна година. Да надграждаме, да вървим напред и да не правим крачки назад.

- Читалищата са създадени през Възраждането като първите граждански центрове, които стимулират развитието на социалните взаимоотношения. Как се адаптират днес тези институции към новите условия и бързо изменящите се ценности и потребности?

- Самото читалище е място за социални взаимоотношения и контакти. Събират се хора с различни професии, но с еднакви интереси, за да пеят, танцуват, рисуват, играят... и не търсят нищо в замяна! И го правят за сметка на личното си време и това със семейството. Ние сме длъжни да се адаптираме, да сме в крак с времето. Наша грижа е и да възпитаваме ценности и потребности. Читалището ни работи доста по развитието на т. нар. активни граждански общности. Спомнете си проектите „Спести пари, събирай отпадъците разделно“, „За едно дете повече - мисията възможна“. Извън традиционните си дейности, има изградена силна социална и гражданска позиция. НЧ „Просвета 1870“ е първата неправителствена организация, която започва съвместни благотворителни инициативи с Фондация „Искам Бебе“. От 2007 г. по идея и с инициативата на музикантите от Духов оркестър „Костадин Манов“ читалището провежда благотворителни концерти и инициативи в подкрепа на семейства с репродуктивни проблеми от региона. Със събраните средства до сега финансово са подкрепени повече от 35 семейства, а родените бебета са вече 25. Инициира и организира благотворителни акции за подпомагане лечението на нуждаещи се деца от Свиленград. Читалището е носител и на три престижни награди от Конкурс АГОРА - Проектът „Спести пари - събирай отпадъците разделно“ - Номинация за най- добра читалищна инициатива за 2012г., отличен със сертификат и плакет; Проектът „За едно дете повече- мисията възможна"- Номинация за най-добра читалищна инициатива за 2013 г., носител на голямата награда на конкурса - плакет, пластика и парична премия голямата награда на конкурса. Проектът „Вечер на китарите - гласът на китарите от бряг до бряг“ пък е носител на наградата „Братство“, плакет и парична премия

.- Кое според Вас може да събере хората отново заедно, така че да се почувстват истинска общност, както е било в миналото?

- Мисия, цел, идея... както и да го наречем, според мен това е нещото, което може и обединява хората. Въпросът е това да е значимо за всички. И ние сме го доказвали с не една инициатива.

- Как успявате да привлечете младите хора в читалището? Мислите ли, че е време те да осъзнаят, че могат да променят действителността – могат да продължат това, което са ни завещали предците ни и да дават живот в тези места?

- Все повече млади хора търсят читалището като място за духовен живот и личностна изява. Какво мисля аз за тяхното осъзнаване? Това няма да ги промени. Ние трябва да ги провокираме. Нужно е време семето да покълне, да се развие. За това, както се казва, ние правим каквото е нужно… Всички, носещи в сърцето си този уникат, наречен читалище, ще продължим своята мисия да съхраняваме и надграждаме поставените преди 150 години основи на читалищното дело в Свиленград. Защото читалището е необходимо не само на нас - самодейците и членовете на НЧ „Просвета- 1870“. То е необходимо звено и ценен партньор в изграждането на една цялостна адекватна културна, социална, образователна и информационна политика на Свиленград. Защото, както казва Вазов: „ …Не се гаси туй, що не гасне!...“

Интервюто взе: Диляна ЦВЕТКОВА