18
Чет, Юли
34 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Четвъртото междуправителствено заседание дава възможност за потвърждение на стратегическото партньорство между двете страни във всички области от взаимен интерес, включително в областта на вътрешните работи. Оценката дадоха вътрешният министър на България Младен Маринов, Михалис Хрисохоидис, министър за защита на гражданите на Република Гърция и Гиоргиос Кумуцакос, алтернативен министър по миграционната политика на Гърция.

Днешната среща в Александруполис се осъществява само няколко месеца след посещението на двамата гръцки министри в България и е възможност за продължаване на конструктивния диалог. Министър Маринов отбеляза, че в резултат на мерките, предприети от гръцка страна по общата ни граница, се констатира съществено подобряване на ситуацията. Има чувствително намаление на опитите за незаконно преминаване, а оперативната обстановка в най-уязвимите участъци се нормализира.

В рамките на срещата беше отчетена ефективната работа на Съвместните контактни центрове – на ГКПП Капитан Андреево и ГКПП Кулата-Промахон, както и доброто ниво на осъществявания чрез тях информационен обмен. Младен Маринов увери гръцките си колеги, че продължаваме участието в операция „Посейдон“  на Фронтекс.

Общите действия по линия на дневния ред на ЕС в областта на миграцията и убежището бяха друг основен акцент на днешната среща.  Министрите потвърдиха партньорството на  България и Гърция по най-горещите въпроси и изразиха  готовност да продължат активна работа за защита на общите интереси. 

Бяха споделени виждания относно бъдещите елементи на новия Пакт по миграция и убежище. Министър Маринов изведе най-важните от тях - засилено сътрудничество с третите страни, сигурни и защитени външни граници и създаване на всеобхватен механизъм за управление на миграцията на базата на точния баланс между солидарност и отговорност.

Министрите отчетоха необходимостта от провеждане на съвместни полицейски операции по противодействие на контрабандата - едно от предизвикателствата пред двете страни.

В рамките на полицейското сътрудничество бе припомнена успешната реализация по противодействие на телефонните измами. При нея в началото на годината в Гърция бе задържан български гражданин. Измамите са извършвани от България към Гърция спрямо гръцки граждани.

Облекчаването на работата на граничните контролно-пропускателни пунктове продължава да е наш приоритет, уточни министър Маринов и допълни, че българските гранични власти вече се подготвят за очаквания интензивен трафик през летния сезон, най-вече през ГКПП Кулата-Промахон. Той потвърди готовността за подновяване на съвместните наряди по линия на безопасността на движението.

СМ