27
Пон, Май
20 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

49 000 лева са били похарчени за дейността на репатриращата машина, едва 12 374 лева събрани

4 пъти разходите за „паяк“-а в Свиленград са повече от приходите през изтеклата 2019 г. Това стана ясно от поискана от „Старият мост“ справка в Общинска администрация. За функционирането на репатриращия автомобил са похарчени 49 000 лева. Парите са били необходими за заплати на служителите, осигуровки, облекло, ремонт на „паяк“-а, технически надзор на крановото устройство, поддръжка на касови апарати, застраховки, данъци и гориво. Наши добреосведомени източници споделиха, че на ден репатриращият автомобил изразходвал около 40 литра гориво за обикалянето си из града.

12 374 лева пък са приходите от санкциониране на неправилно паркираните автомобили, съобщиха от ОбА. Средно на ден са били вдигани поне по 5 автомобила, каза пресаташето на Общината Калина Райкова. Ако този брой е верен, това означава, че „паяк“-ът е работил не повече от 4 – 5 месеца през годината. Защото само за репатрирането на един автомобил санкцията е 36 лева (без престоят в общинския паркинг, за който допълнително се плащат по 2 лева на час). В редки случаи при установяване на неправилно паркиране в присъствието на водача таксата е 18 лева.

Прилагането на принудителната административна мярка по ЗДП с репатриращ автомобил бе въведена не с цел приходи, а с цел подобряване реда и безопасността на движение по улиците на Свиленград, побързаха да отговорят от ОбА. „По отношение на неправилно паркирани автомобили мярката оказва своето превантивно и дисциплиниращо въздействие върху водачите на МПС. Наличието ѝ кара всички да бъдат по-отговорни при паркирането, въпреки че един екип няма как в един и същи момент да приложи мярката за няколко нарушения едновременно, които се случват на територията на града“, посочват още от ОбА.

Припомняме, че първоначално репатрирането се извършваше с кола под наем. Автомобилът заработи в Свиленград през 2016 г., веднага след празника на града – 5 октомври. Поне 5 души тогава бяха ангажирани по преместване на нарушилите правилата МПС-та: шофьор, кранист, двама общински служители, полицай, ако има свободен, и още един, който да освобождава колите от принудителния паркинг. Някъде за около 4 минути от персонала на наетата фирма са вдигали един автомобил. След като ОбА закупи собствен „паяк“ през март 2017 г., който струваше на данъкоплатците около 60 хил. лева, обаче напъните на местни кадри да свършат работата се оказват истинско фиаско. Технологичното време за репатриране е около 45 минути, споделиха от Общинската администрация.

В социалната мрежа „Фейсбук“ пък често се публикуват сигнали, че репатриращият автомобил работи избирателно. За това сигнализираха и наши читатели. Единият от тях сподели, че от поне шест неправилно паркирани коли пред Поликлиниката, „паяк“-ът вдигнал точно неговата, която била в средата. По думите му крайните две били лъскави автомобили, собственост явно на хора от елита и затова били подминати.

Специализираният паркинг за съхранение на принудително преместените пътни превозни средства се намира в бившата складова база на Кореком в кв. „Изгрев“, ул. „Академик Желязков“ №5. Телефоните, на които хората могат да проверят автомобилите си или да сигнализират за нарушения, са 0884 000 702; 0886 848 098.

СМ