14
Нед, Апр
14 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

 Стефан Стефанов стана новият цар на лозята

В конкурса за вино първите три места спечели Георги Шидеров

Празника на лозаря отбелязоха в Димитровче в почивния събоден ден. Първи в масива край селото заряза избраният миналата година цар на лозята - Георги Вълчев. След това свещеният ритуал за берекет изпълниха и официалните гости - кметът на Свиленград арх. Анастас Карчев и народният представител инж. Никола Динков. Молебен за здраве и плодородие отслужи отец Димитър Недялков.

Над 200 души се събраха в свиленградското село, за да отбележат подобаващо традиционно почитания по този край Ден на Свети Трифон. Събитието уважи и управителят на МБАЛ Свиленград д-р Димитър Ермов. За доброто настроение на гостите се погрижи оркестър „Марица“ Асеновград с ръководител Хари Асенов.

Плодородна година и успешна реализация на продукцията пожела на събиралите се гости и лозари символичният домакин на събитието Георги Вълчев, преди да разчупи питата, с която бе избран новият цар на лозята. От осемте достойни кандидати, парата се падна на един от най-едрите гроздопроизводители в селото – 50-годишният Стефан Стефанов, който поведе Трифоновското хоро. Стефанов отглежда близо 150 дка винени сортове грозде.

Истинска сензация предизвика резултатът от конкурса за домашно червено вино, който журираха „на тъмно“ братята - експерти на „Катаржина“ – Иван и Свилен Кисьови. От 12-те проби от домашния еликсир, първите три места спечелиха трите червени вина на Георги Шидеров – мерло, сира и пино ноар. Семейството му отглежда близо 120 дка лозя в района на Димитровче и още 150 в района на Орешец. Георги Шидеров разказа, че майсторските вина са дело на сина му – Атанас, и сподели, че семейството кандидатства по европейска програма за изграждането на винарна в село Димитровче. На особен интерес се радвало и произведеното от тях качествено розе.   Ако проектът се реализира, това ще бъде четвъртата винарска изба в селото.

Първата – „Димитровче“, започна да функционира преди около три години. Почти пред завършване е винарната на Джемперлиев, на друг етап е изграждането на трета. Така е на път да се сбъдне амбицията на селото да се превърне във винена дестинация.

Катя Иванова