19
Пет, Апр
28 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

За известно време ще оставя настрана личния си репертоар

В средата на 2019 г. популярният мим от Свиленград Герасим Дишлиев – Геро, чийто моноспектакъл „Не на мястото си“ грабна сърцата на стотици зрители, подписа договор със световноизвестния „Цирк дьо солей“. В момента родният талант тренира усилено, като първото му представление с трупата ще е в края на март т. г. Потърсихме Геро, за да разкрие малко подробности покрай новото си амплоа. Ето какво каза той за читателите ни:

- Геро, през септември 2019 г. стана част от световноизвестния „Цирк дьо солей“. Чувстваш ли се на мястото си там?

- Да, определено се чувствам на доброто място и в добрия момент. Това, за което ме взеха, ми допада. Сцената ми е любимо място. А тази, на която ще играя, е прекрасна, уютна, направена по мярката на спектакъла. Какво повече да иска човек...

- Известно е, че трупата е изградена от изключителни професионалисти. Какви са впечатленията ти от атмосферата и екипа?

- „Цирк дьо солей“ подбира и избира наистина най-добрите специалисти във всяка една циркова дисциплина. По време на репетициите, още от самото начало, си личеше големият професионализъм на всеки един от тях. В трупата са представени артисти от 13 националности. За много от тях това не е първият спектакъл. Дали е така с всяка трупа на цирка или имам огромен късмет, но с чисто сърце мога да кажа, че нашият екип е събрал страхотни артисти, но и прекрасни хора. Пряко последствието от това е, че на работа се ходи с огромно удоволствие. И така вече близо пет месеца. Нямало е ден, в който да не съм научил нещо ново за играта на сцената или за живота, в който да не съм се смял, всеки ден практикувам поне три езика... Така че атмосферата е повече от приятна.

- Как протича един работен твой ден?

- Ние сме все още във репетиционен процес. Американската премиера на спектакъла е предвидена за края на март, а международната - за средата на април. Това са две дати, за които се готвим усърдно. От 10 часа сутринта до 22 часа вечерта. В това време влизат всекидневна лична тренировка, частични репетиции, в които се доуточняват действията от предишния ден, и постановъчни репетиции, които заемат най-голямата част от деня. И понеже моят герой е малко навсякъде в спектакъла... та съм по цял ден.

- В интервю за „Старият мост“ дни преди да се включиш в „Цирк дьо солей“ каза, че все още няма как да разкриеш каква точно ще бъде ролята ти. Сега вече би ли споделил?

- Това, което мога да кажа, е, че спектакълът е в почит на цялостната работа на аниматорите (тези, които рисуват анимационните филми) от „Уолт Дисней“. Той донякъде показва протичането на творческия процес – от идеята, която се появява като чернова, до реализирането ѝ като завършен и съвършен анимационен филм. Всичко това е пресътворено чрез личната история на едно 12-годишно момиченце, чийто баща е работил като аниматор-художник. Чрез магията на театъра тя попада във вълшебния свят на анимацията, където аз играя ролята на вълшебния молив на нейния баща, който я води в този нов за нея свят и който ѝ помага да преодолее трудностите на творческия процес... Та ролята ми е на г-н Молив.

- На какво ново ще заложиш в репертоара си тази година?

- Новото е, че личният ми репертоар ще остане на страна за известно време. И това за сметка на вложения труд в създаването на моя герой в спектакъла. Основната ми работа през следващите няколко месеца е да се концентрирам върху него. В това включвам и факта, че ще имаме по 10 спектакъла на седмица и само две седмици почивка на година. Това ще рече, че като артист, който ще бъде на сцената в продължение на около 500 представления, трябва да се боря с рутината, която може да навреди на качеството на спектакъла. Но пък от друга страна всички в Цирка сме всекидневно подложени на такова напрежение, което идва от факта, че всеки на сцената играе винаги на ръба на разумното, че надали ще остане време за рутината. Нека дам само един пример. Да си на сцената, когато твой приятел прави тройно салто и се приземява на летяща люлка, мога да ви уверя, че напрежението е голямо… А ти в същото време си в роля! И действието продължава и продължава ... И така близо два часа.

- До момента колко изяви пред публика имаш и как си приеман от зрителите?

- Не е важно колко съм играл досега. Нито колко ще играя отсега нататък. По-важното е какво остава в очите и душите на зрителите. Затова и не мисля много за изминалия път като количество, а повече като качество. Двеста спектакъла, триста представления, сто хиляди лайкове във Фейсбук и милион даунлоудвания. Не ме интересуват толкова колкото едно потупване по рамото, една искрена сълза или една грейнала усмивка в полумрака на театралната зала. Обиколих доволно много страни, играх къде ли не, бил съм солист или съм съпровождал истински международни светила, но никога не забравям откъде идвам и че всичко, което съм постигнал, е благодарение на труд, усилия и късмет.

- Каква е програмата на цирка за 2020 г.? Какви гастроли ви предстоят?

- „Цирк дьо Солей“ има в момента около 20 различни спектакъла, които се играят всеки ден някъде по земното кълбо. Това са или гастролиращи спектакли, или перманентни. Плановете за нашия спектакъл са той да се играе на едно и също място в продължение на много години. Базирани във специално построения за спектакъла театър в „Дисней Спрингс“ до Орландо.

- Преди да се включиш в „Цирк дьо солей“ преподаваше пантомима във Франция. Сега приключи ли с това?

- Както вече казах, настоящата ми роля и работа ще ме откъснат от други професионални проекти за известно време. Но педагогът в мен продължава да дава съвети на колеги, когато те имат нужда от такива.

- Обичаше често да се връщаш в Свиленград. Откога не си се прибирал?

- Последният път беше през август миналата година. Ще се връщам колкото по-често мога с голямо удоволствие и даже с усещане за жизнена необходимост.

- Имаш ли нови планове и идеи?

- Планове и идеи... винаги!!! Но за известно време те ще бъдат само планове и идеи... хахаха...

Интервюто взе: Диляна ЦВЕТКОВА