29
Сря, Май
16 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

34 акта са съставили свиленградските горски служители през миналата година

36-годишният Асен А. от любимецкото село Васково бе спипан от горските надзиратели с 3,2 куб. м крадена дървесина в края на миналата седмица. Бракониерът на няколко пъти се изплъзвал на лесничеите, които обаче не се отказали да го дебнат.

В петък около 19.30 часа в ДГС – Свиленград бил получен сигнал, че в местност между селата Дрипчево и Васково се секат дървета. Служители от свиленградското горско стопанство веднага организирали съвместна акция с колеги от Харманли и завардили района. По шума на моторната резачка те локализирали мястото, където се извършва незаконната сеч. Не след дълго се появил и микробус „Хюндай“, който бил спрян за проверка. Оказало се, че в него има 3,2 пространствени кубически метра немаркирани дъбови трупи. Шофьорът Асен А. не представил и задължителен билет за превоз на дървесина и бил задържан. Съставени му били два акта – за незаконна сеч и незаконен превоз. Дървата и микробусът са конфискувани.

Това е първият случай на заловен бракониер на дървесина за тази година, каза директорът на ДГС в Свиленград инж. Михаил Михайлов. През 2019 г. сме съставили 10 акта за незаконна сеч на общо 8,3 куб. м дърва и 24 акта за незаконен превоз на общо 9,3 куб. м., обобщи горският шеф. Освен това, посочи Михайлов, са отнети 2 моторни триона, 5 каруци, 1 автомобил и 5 кошума.