13
Съб, Юли
18 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Пеньо Василев е пълен отличник в ПГССИ „Христо Ботев“

Държавният глава на България Румен Радев днес раздаде стипендиите от инициативата на президентството „Подкрепи една мечта“. Церемонията се състоя в Гербовата зала на „Дондуков“ 2. Целта на кампанията е да стимулира децата в неравностойно положение да учат. Сред наградените е и дванадесетокласникът от свиленградската ПГССИ „Христо Ботев“ Пеньо Василев.

„Знанието и образованието са сила, която в ръцете на млади хора води до един по-добър свят. Бъдете настойчиви, упорити и последователни, защото от вас ще се изискват много усилия. Не се отказвайте от препятствията по пътя, а ги използвайте за трамплин към следващи успехи“, заяви Румен Радев, цитиран от Нова ТВ. Държавният глава пожела на наградените да не забравят и хората, които им помагат да се развиват и да намират своята перспектива в живота. Президентът благодари на дарителите, които са повярвали в младежите и им дават шанс и нови възможности в живота.

Еднократна стипендия получиха 22 студенти и 8 ученици в 12 клас, които са завършили миналата учебна година с отличен успех. Сумата от 51 636,29 лева, набрана чрез дарения по време на благотворителната кампания, беше разпределена сред студентите и отличните ученици, които подписаха днес договорите си за стипендии в президентската институция. Студентите първи курс получиха стипендии в размер на 1 892, 55 лева, а отличниците – на 1 250 лева.

На награждаването на младежите присъстваше и първата дама Десислава Радева, която също ги поздрави.

Впрочем, Пеньо Василев живее в Центъра за настаняване от семеен тип в Свиленград. Съдбата му никак не е лека. Никога не е виждал баща си. С майка си живеят заедно до седмата му година. След като тя създава ново семейство, за Пеньо започват да се грижат дядо му и прадядо му. Момчето продължава да поддържа контакти с майка си и новото ѝ семейство, от което се ражда братчето му, до февруари 2015 г., когато родителката внезапно умира от инсулт.

Освен че е отличен ученик през цялото време на обучението си, Пеньо е и един от най-добрите шахматисти на Свиленград. В клуб „Свиленград център 2013“ той се записва през есента на 2013 г. В началото познанията му за играта се свеждали само до това как се движат фигурите. На първите детски турнири той остава назад в класирането, но това не го обезкуражава, а дори му дава още по-голям стимул за победа. Първият успех на Пеньо идва през лятото на 2014 г., когато на Спартакиадата на малките градове помага на отбора да стане шампион, като не губи нито една партия на първа дъска. Оттогава досега Пеньо има спечелени редица медали и титли в шаха.

Диляна ЦВЕТКОВА