23
Вт, Юли
36 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Пожарите в комини са втората най-честа причина за инциденти през зимата след неправилно боравене с отоплителен уред

Да почистим комините си преди отоплителни сезон, апелират от районата служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РСПБЗН) в Свиленград. Нещата са наистина сериозни и трябва да се обърне голямо внимание на тях, подчерта началникът на тукашната Пожарна Ивелин Тонев.

В началото на този отоплителен сезон вече имаме два пожара в комини на къщи в кв. Гебран. Причина за избухване на пламъците са натрупаните нагари в телата. В едно от жилищата коминът не е бил чистен от 5 години насам. При запалване на печката се палят и саждите. Около 4 часа са били необходими на пожарникарите да потушат огъня. Собствениците са изкарали голям късмет, тъй като къщата е с гредоред. Една от гредите била обхваната от пламъците, но огнеборците вече били на място и успели бързо да я изгасят. В с. Чернодъб пък е изгоряла стая, тъй като ел. инсталацията не е издържала. Същата причина е предизвикала и пожар в две ел. табла в Свиленград на улиците „Генерал Скобелев“ и „Капитан Петко войвода“. Апелирам хората да проверят дали връзките на предпазителите на ел. таблата са добре стегнати, заяви Тонев.

Статистиката за отминалия отоплителен сезон – от октомври 2018 г. до април 2019 г., пък сочи, че пламъците са нанесли материални загуби на 26 къщи и селскостопански постройки, а 16 комина са се запалили, без да нанесат щети.

Пожарите в коминни тела са втората най-честа причина за инциденти през зимата след неправилното боравене с отоплителни уреди. Повечето от собствениците дори и не подозират, че имат проблеми, докато бедата не се случи. За сметка на това все по-малко хора правят профилактика на комините, някои от които са в окаяно състояние. „Нека хората да бъдат изключително внимателни през отоплителния сезон. Всяка година ставаме свидетели на запалили се къщи от неизправност в комина“, сподели Ивелин Тонев.

Опасността от пожари е предизвикана и от използването на различни по вид отоплителни и нагревателни уреди, съоръжения и инсталации. Голяма част от тях се въвеждат в експлоатация без да са предварително проверени и обезопасени. Все по-често се наблюдава складирането на твърди и течни горива в сутерени, гаражи, стълбищни клетки и други места, които не са пожарообезопасени. В употреба влизат и много електрически отоплителни и нагревателни уреди без да се извърши проверка на ел. инсталацията дали е съобразена за такава мощност. Не са редки случаите на ползване на самоделни уреди и прибори за отопление. Всичко това води до повишаване опасността от пожари и аварии, предупреждават огнеборците и апелират да се спазват противопожарните правила.

Диляна ЦВЕТКОВА