24
Сря, Юли
35 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

С литийно шествие светините ще бъдат пренесени до храм „Света Троица“

Две чудотворни икони - Пресвета Богородица „Скоропослушница“ и Пресвета Богородица „Касперовска“, пристигат в Свиленград на 1 октомври. Кортежът ще дойде на пл. „5 октомври“ пред Общината между 16:00 и 16:30 ч. По време на посрещането на светините ще присъства и Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан.

С литийно шествие иконите, идващи от Русия и Украйна, ще бъдат пренесени до храм „Света Тройца“, където ще бъдат изложени за поклонение. До църквата шествието ще премине по улиците „Васил Левски“ и „Иван Вазов“. От 17:00 ч. в църквата ще бъде отслужено Вечерно богослужение от владиката с участието на всички духовници от Харманлийска духовна околия. На 3 октомври в от 08:00 до 09:00 ч. ще е утринното богослужение, а от 09:00 до 11:00 ч. - Св. Божествена литургия, в която ще се включат всички духовници от Свиленградска духовна околия.

Поклонението ще продължи до 15:30 ч. на 4 октомври, когато кортежът със светинята ще замине за Стара Загора.

Чудотворната икона на Пресвета Богородица „Скоропослушница“ пристига в Свиленград за втори път. Светинята бе тук през октомври 2018 г., като предизвика голям интерес у миряните. За по-малко от два дни в църквата се продадоха около 7 000 свещи.

Иконата е изписана на Света гора Атон през 1893 г. в манастира „Св. Вмчк Пантелеймон“. Осветена в Дохиарската света обител, където още през X век се е прославил оригиналният чудотворен образ на Скоропослушница. През 1915 г. иконата е дарена на съборния храм „Св. Александър Невски“ в град Ананиев, Украйна. В този знаменателен ден хиляди вярващи се стичат, за да посрещнат великата светиня от Света гора. Според вярванията молитвата пред иконата на Божията майка Скоропослушница дава бързо изцеление, спасява в случаите, когато помощта свише е необходима незабавно. В миналото пред нея се молели по време на корабокрушения, на внезапни стихии, при престъпни намерения, при вземане в плен, в случаи, когато всичко може да се развие по необратим начин, но човек не може да го предотврати. При искрена и сърдечна молитва помощта винаги идва. Пред нейния свят образ произнасят молитва за деца и за помощ при раждане на здраво дете. Множество хора са намерили утеха, решение на житейски трудности и изцеление от тежки болести. Всичко това се свидетелства и от даровете на благодарност, окачени пред иконата.

Иконата Пресвета Богородица „Касперовска“ е донесена в Русия в края на XVI в. от сърби от Трансилвания, дошли по покана на руското правителство. Наследствена е, а през 1809 г. става собственост на Джулиана Касперова. През февруари 1840 г. Касперова се моли със сълзи пред иконата на Божията Майка, за да и помогне в проблемите. Изведнъж вижда, че иконата на Дева засиява. Дворянка от съседното село, която има парализа на лявата си ръка чува гласа на Божията Майка в съня си, който и казва да отиде да се помоли на иконата в съседното село. Жената отива и ръката ѝ се излекува. През лятото на 1843 г. се случили три по-изявени изцеления - на момче, болно от епилепсия, на парализирано момиче и на психично болна жена. През последните дни на януари 1844 г. пренасят иконата в селската църква. Оттогава иконата на Дева Мария от Касперово е изцелила много хора и е обявена за чудотворна. По време на Кримската война, по време на обсадата на Одеса от британската флота, жителите на града донесли с литийно шествие иконата в града и Одеса остава невредима. От 1936 г. иконата се намира в Успенский собор в Одеса.

Диляна ЦВЕТКОВА