18
Чет, Юли
34 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

С много трепет и вълнение премина пърбия учебен ден за учениците в региона. Най-нетърпеливи да влязат в класните стаи бяха първолаците.

207 първокласници ще се учат на четмо и писмо през новата учебна година в школата в община Свиленград. Броят им е малко повече от миналата година, когато в класните стаи влязоха 200 първолаци.

Най-много деца от първи клас са записани в ОУ „Иван Вазов“, където са сформирани 4 паралелки с общо 94 ученици. В СОУ „Д-р Петър Берон“ пък има три паралелки с 66 първолаци. В другите три общински училища – НУ „Христо Попмарков“, ОУ „Любен Каравелов“, ОУ „Христо Ботев“ в Левка първолаците са 47. Тази година в ЦСОП „Стефан Василев“ няма записани деца в първи клас.

И тази година ОУ „Иван Вазов“ и СУ „Д-р Петър Берон“ се включиха в благотворителната кампания „Подари надежда вместо цвете“. Вазовци събират пари за лечението на 12-годишната Никол Джемперлиева от школото, която страда от онкологично заболяване.Нямаше родител, който да не подкрепи инициативата. Но и мнозина бяха решили да зарадват преподавателите с цвете. Учителите, особено тези на първокласниците, бяха отрупани с букети.

В община Любимец първокласниците са 100 – 50 в НУ „Захари Стоянов“, 42 в НУ „Христо Ботев“ и 8 в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ (с. Малко градище).

Още незапочнали училище всички горещо се интересуват какви почивки им предстоят. Най-близката ваканция след началото на учебната година е есенната от 1 до 3 ноември. Коледната ще продължи от 21 декември до 5 януари, а зимната, която се пада между двата учебни срока, е на 5 февруари. Така вторият срок трябва да започне на 6 февруари. Пролетните ваканции ще са с различна продължителност за учениците в средно училище. От 11 до 20 април ще е пролетната ваканция за учениците от първи до единадесети клас, а от 16 до 20 април няма да учат дванадесетокласниците, които ще завършат на 14 май. Учебната година за учениците от 1 до 3 клас ще приключи на 29 май, от 4 до 6 клас – на 16 юни, а от 7 до 11 клас – на 30 юни.

Държавните зрелостни изпити са предвидени за 20 май - по български език и литература, и на 22 май - втори изпит по предмет по желание. За Външното оценяване за четвъртокласниците планираните дати са 27 и 29 май. То ще бъде по български език и математика. Обучението по новите учебни програми по тези предмети позволява оценка на функционалната грамотност на учениците чрез тези два предмета и затова отпадат изпитите „Човек и природа“ и „Човек и общество“. Въвеждат се обаче два нови изпита - след десети клас, по български език и литература и по математика. На тях ще се явяват задължително всички ученици, а не само тези, които завършват училищното си образование след десети клас, с който по новия закон приключва първата гимназиална степен. На 9 юни ще е Националното външно оценяване (НВО) по български език и литература за седми и десети клас. Изпитът по математика за тях ще е на 11 юни.

 

Диляна ЦВЕТКОВА