24
Сря, Юли
37 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

 Ако от ГЕРБ или БСП ми бяха предложили, щях да приема

Мисля, че мога да бъда успешен кмет

- Милко, ти си кандидат за кмет от ДПС. Защо досега отричаше, че си номиниран?

- Не съм отричал. Казах, че искам от централното ръководство да кажат „Да“ и тогава да съобщя, че съм номиниран. Първоначално свиленградската организация ме издигна, но само на местно ниво. Когато зад теб застанат големите, тогава вече е друга работата. Аз не съм кой да е и не искам името ми да се използва и да се вдига пушилка, а накрая да няма нищо. Исках всичко да бъде както трябва и да мине през всички етапи и чак тогава да оповестя, че съм дал съгласието си.

- Пред в. „Старият мост“ и други медии дори нарече пълни глупости появилите се съобщения за твоята кандидатура. Сега излиза друго...

- Споделих, че всичко тръгна от един непренуден разговор на маса в заведението ми. Бяха големи майтапи. След разговора ни с Малек /б.р. -Хусеин, председател на ДПС в Свиленград/ на маса той отишъл до Хасково и оттам в София. Чакахме обаждане от София и исках да кажа „да“ чак, когато всичко е сигурно. Ако от София бяха отхвърлили кандидатурата ми, защо трябваше да вдигам пушек.

- Лично Малек Хусеин каза, че си член на ДПС от 1 година, което ти също отрече...

- Не съм член на ДПС. Не може от един разговор на маса на 28 август да стана член на ДПС. Няма такива работи. Не членувам в никаква партия нито сега, нито когато и да е било. Навремето бях ухажван от СДС, когато беше голямата еуфория и всички искахме промяната.

- Така или иначе вече официално си кандидат за кмет на Свиленград, издигнат от ДПС. Защо предпочете тази партия? От там ли ти предложиха, или се самопредложи?

- Предложиха ми от ДПС, аз не съм се самопредлагал. Няма как да ида и да кажа на някоя партия „вземете ме“. Защо от ГЕРБ или от БСП не ми предложиха?

- Ако ти бяха предложили?

- Щях да приема. Но те си имат техни си членове.

- От ДПС когато ти издигаха кандидатурата, поставиха ли ти някакви условия?

- Нито те към мен, нито аз към тях. Харесаха кандидатурата ми и останаха много доволни от мен.

- Харесва ли ти политиката, която води Движението?

- Тези хора, каквото кажат, го правят. При тях има много голямо уважение. Няма да робуваме преди 150 години какво е било и преди 5 века. Сега живеем в 21 век. Нещата са съвсем други. В Деня на съединението в Одрин имаше над 4 000 българи на пазар. По този начин оползотворяват почивните си дни на национален празник. За какво говорим? Както виждаш през всичките тези години в България няма етническо напрежение, няма проблеми. Колко хора работят в казина в Свиленград, собственост на турци. Те си работят, получават си заплати и са доволни.

- Не те ли притеснява, че ДПС е етническа партия?

- Не, защото и много българи членуват в нея. Да не ги изброяваме колко хора са, и то българи с ценз, с образование, с име.

- Появиха се слухове, че ако бъдеш избран за кмет, ще бъде вдигната джамия в Свиленград...

- Това и аз съм го чул, но може би някой е казал на тези деца да пишат такива неща. Ако ти прочета един пост във Фейсбук на младо момиче от Свиленград, ще ти настръхне косата. А това дете дори не ме познава. Но според мен такива публикации са платени от някого. Очаквам удари под кръста, но не виждам какво лошо повече може да се пише за мен от това, което се е писало досега. Толкова много години съм под светлините на прожекторите, какво не се е изписало, толкова неистини и толкова простотии по мой адрес. Така че никой с нищо не може да ме засегне. Нека се притесняват тези, за които не е било писано и не са им вадени кирливи ризи.

- Имаш ли някакви убеждения – леви или десни?

- Не. Нагледах се на много управления досега, промяна никаква. Тази еуфория, която беше със СДС, всеки очакваше нещо да се случи, а накрая нищо. Само дето можем да ходим в чужбина.

- Каква кампания смяташ да водиш?

- Аз съм усмихнат и позитивен човек и искам такава да е и предизборната ми кампания. Не може, когато си сред хората, да си навъсен. Как ще избереш човек за кмет, като не се усмихва. Един кмет трябва да има отворено сърце към всички хора. През всичките тези години съм доказал колко позитивен човек съм. Непрекъснато съм в ромската махала, с турци, с цигани, с арменци... С всички хора се държа по един и същи начин. При мен няма деление, народен човек съм. Ненапразно казват: Милко е певецът на народа. По време на кампанията си, а и не само, никога няма да кажа една лоша дума за никого. Аз вярвам, че мога да бъда успешен кмет. Но който и друг от кандидатите да бъде избран за кмет на Свиленград, трябва да продължи политиката и нещата, които е започнал досегашният кмет Георги Манолов. Той доказа, че наистина е най-успешният кмет на Свиленград и направи много за този град. Разбира се, не може да няма и недоволни. Който и да дойде на негово място, трябва да продължи да работи в същия дух за културата, за благоустройството на града ни.

- На кого най-вече ще разчиташ в кампанията си? Кои избиратели смяташ, че ще те подкрепят?

- Много хора ме срещат и заявяват, че са с мен. Други пък споделят, че няма да кажат за кого ще гласуват, но съм им бил най-симпатичен от всички. Но много хора едно говорят, а друго вършат. Не съм наивник, но вярвам в хората. Когато ме даваха по Нова телевизия, зададоха въпроси на случайно преминаващи хора дали ще гласуват за мен. Един от тях отговори, че съм се доказал като професионалист в моята си област и се надява да се справя и като кмет. Надявам се на добрите хора. Аз ще бъда кметът, който говори с всички. Няма да се крия в кабинета си, а ще съм сред хората постоянно.

- Очакваш ли да бъдеш подкрепен от други партии, които не издигат собствен кандидат за кмет?

- Че то в Свиленград остана ли такава партия? Ако има такава, ще призова всички, които ме харесват и смятат, че Милко може да направи нещо за благото на Свиленград, да застанат зад мен.

- Ако станеш кмет, смяташ ли, че си достатъчно подготвен да изпълняваш тези функции?

- Смятам, че ще имам екип, който да ме съветва по всички въпроси. В момента в Общината имат много добър екип, който работи синхронно. Покрай концесиите ми доста време прекарвам в Общината и виждам, че хората там работят и разбират от работата си. Ако стана кмет и този екип иска да продължи да работи с мен, съм отворен към това.

- И все пак необходим е известен управленски опит, за да може човек да ръководи една община...

- Отворен съм за съвети в това отношение. Има директори на дирекции в Общината, които предполагам знаят как се работи и знаят какво да ме посъветват.

- Една кратка визитка би ли си направил?

- 15 години бях в ДАП-а като таксиметров шофьор. На мен ми трябваше работа тогава, която да не ми пречи на свиренето. Това беше единствената работа, която беше в унисон с музиката. След това дойдоха години, когато се лутахме къде какво да правим. От 15 години се самоосигурявам, а от 25 години съм в Пайнер. Семеен съм, с трима сина и двама внука. Роден съм 1951 година. В Свиленград съм роден, тук искам да работя, тук искам да живея. Можеше да живея в който искам български град, но си останах в Свиленград и целия си съзнателен живот прекарах тук.

- Обиждаш ли се, когато казват, че си чалга певец?

- Не, дори ми е смешно, когато всяко пошло нещо го наричат чалга. Някой се държал еди как си, държал се като чалгаджия.

- Кои са нещата, които най-напред би направил като градоначалник?

- Искам да се запозная с всичко. Всеки един от тези директори на отдели ще ме запознае с неговата област, за да се ориентирам какво трябва да се направи, какво е започнато и все още недовършено.

- Какво не ти харесва в момента в общината? Има ли нещо, което те възмущава и което би искал да подобриш?

- Не смятам, че управлението е лошо. Мисля да продължа по същия начин. Който и да седне на този стол, ако не прави това, което досега се правеше, му се пише лошо. Който мисли да си проспи четирите години като кмет много ще сбърка.

- Ако станеш кмет, това означава ли край на музикалната ти кариера?

- Ще продължа да пея. След полунощ какво ги интересува хората какво правя? Аз съм човек, който много издържа. Цяла седмица ме нямаше – София, Варна, Пловдив, Китен, Синеморец, Приморско, Свиленград. Изминал съм 18 000 километра за два месеца. Аз не се притеснявам. Изберат, не изберат за кмет, все ми е тая. Кой може да ми вземе таланта?

- Ще представяш ли някаква предизборна платформа?

- Да, но е рано още.

- Смяташ ли да сформираш предизборен щаб?

- В момента сме в преговори за това.

- Ще има ли специалист, който да ти води предизборната кампания?

- Мисля кой да бъде. Имам един приятел от социалдемократите на д-р Дертлиев, помниш ли едно време Данчо от Ботевград, той ми казва: Да дойда да ти водя кампанията, спечелил съм толкова много кметски избори. Трябва да са млади хора.

- Какво ти е мнението за сегашното управление на държавата? В правилна посока ли се развива?

- Много съм си мислил. Може би те направиха най-много досега за България. Преди това други правителства нищо не направиха.

- Да, но в момента ДПС се води опозиция на ГЕРБ?

- Но ние говорим за кмет на Свиленград, а не на София или за министър-председател на България. Ние говорим за кмет, за свиленградчанин, който милее за този град. Йорданка Фандъкова е била учителка. Как е успешен кмет на София толкова мандата?

- След като кандидатурата ти стана официална, какво е отношението към теб на твои познати?

- Шегуваме се един на друг. Поздравяват ме с „Кмете, здрасти“. Никой за нищо не ме обвинява. Много хора казват: Милко, подкрепяме те, но няма да афишираме заради трите букви.

- Какви са надеждите ти, свързани с изборите?

- Нямам никакви притеснения. Не ми пука, дори и да загубя изборите. Имам добър бизнес и не се вълнувам чак толкова от политика. Макар че зорко съм следял и не съм бил безразличен към всичко, което става в Свиленград и България. Първоначално исках децата ми да учат и завършат в България, но сега вече не съм на това мнение.

- Все пак как оценяваш шансовете си?

- Всяка една партия си има електорат. Ако 1 000 души от Свиленград гласуват за мен, отивам на балотаж. Нищо не се знае. Има хора недоволни от всички партии и искат нещо ново. Ще разчитам на техните гласове. Дори и да не спечеля, какво ще стане. Нищо. Какво става с кариерата ми? Продължава си постарому. Графикът ми за декември е пълен.

- Вярваш ли, че може да станеш кмет?

- Защо да не вярвам. Аз съм добър човек, а там трябва добър и позитивен човек. Няма да се спра в кабинета си, защото искам да съм между хората. Да изслушам проблемите им и ако може да помогна, да помогна.

Интервюто взе: Николай Колев