21
Вт, Май
22 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Недопустимо е да ни карат на 5 години да си сменяме водомерите, че и да плащаме за тях. Ние всъщност дължим пари само за консумираната вода, която е една от най-скъпите в България – оплакаха се граждани в редакцията на „Старият мост“. - Защо да наливаме пари в някоя фирма за водомери, която и да била тя?

От EVN как сменяха електромерите безплатно“, питат свиленградчани. Подмяната на измервателните уреди не зависи от желанието на хората, а е заложена в нарочна наредба. На запитване на „Старият мост“ от ВиК отговориха, че съгласно Наредба № 4 на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и заповед на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор, водомерите с дебит до 15 кубика в час трябва да минават профилактика през 5 г., а тези с дебит по-голям от 15 кубика в час – през 2 години. Според експерти след този период могат да се появят отклонения в замерванията. От ВиК информираха, че инкасаторите следят срока и дават предписания за индивидуалните водомери, подлежащи на периодична проверка, която се извършва в лицензирана лаборатория.

Подмяната на общите водомери в блоковете пък било за сметка на ВиК. От дружеството предлагат комплексна услуга, включваща демонтаж, транспорт до лицензирана лаборатория за проверка и монтаж на проверения водомер. На мястото на демонтирания уред ще бъде монтиран временно оборотен. Замерванията на индивидуалните водомери са за сметка на потребителя. Услугата във ВиК струва 24 лева. Ако абонатите си занесат сами водомера за проверка в лицензирана лаборатория, пак трябва да платят 24 лева във водното дружество, тъй като той трябва да бъде демонтиран и монтиран от ВиК-специалисти. В случаите, когато след проверката уредът се окаже негоден, трябва да бъде закупен нов, който във ВиК излиза 56 лева. При отказ да се извърши измерване на водомера след издадено предписание, следва глоба, може да се стигне и до прекъсване на водоподаването, казаха от дружеството.

СМ