15
Съб, Юни
30 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Площта с насаждения е дадена под наем от общината като пасище за субсидии. Прокуратурата разследва случая. Само бързата намеса на лесничеите спасява още 200 дка гора

60 дка 20-годишна дъбова гора край свиленградското село Студена са унищожени до дъно, а дърветата са смлени буквално на талаш от тежки горски шредери. Машините са на пловдивска фирма и са наети от софийско дружество за разчистване на терена, твърдят запознати. При проверка от фирмата поръчител на услугата са представили договор за дейността.

Площите с насаждения, общинска собственост, всъщност са били отдадени на Горското стопанство в Свиленград да бъдат стопанисвани и отглеждани с договор. Лесничеите трябвало да следят дали се спазват екологичните норми, дали се сече. Гората вероятно е отдадена за пасище на фирма, която ще получава евросубсидии, но все пак се води гора. Похабена е дървесина, която се измерва в 108 плътни кубически метра, казаха лесничеи. Самите дъбове вече били пораснали до 4 – 5 метра.

Добре, че местни жители са забелязали кощунственото унищожение и са сигнализирали горския надзирател в селото на 29 януари. Лесничеят пък веднага сигнализирал ръководството в Свиленград. Още на другия ден е била направена проверка от Държавното горско стопанство – Свиленград, поканени били и полицията и представители на общината Всички по инициатива на Лесничейството, се намесили и стопирали незаконната дейност. Общо 262 дка е въпросният залесен терен, който се намира в местността „Балиевец“. Въпрос на още няколко дни е било цялата залесена площ да бъде опустошена.

Съсипана е гора, която е местообитание на редица животни и защитени птици. „Има решение такива територии да се изключват и да не се отдават под наем нито целият, нито части от имота – твърдят фермери. - А тези от общинската служба пускат на търгове и ги печелят хора, някои от които дори които нямат животни. Нито веднъж не са дошли на терен, само седят при този раздут щат в канцелариите и си получават заплатите. Сега какво остана от тази гора – талаш – нито за животните, нито за природата.“ По 60 – 70 лева субсидии се дават за декар пасище. След като гората е разчистена, догодина поддържането й ще е още по-лесно.

Въпросът е, че кандидатите, за да получат средствата, трябва да имат вписан договор за наем, иначе излиза, че площите са неправомерно отдадени. „Колко пъти казваме в общината да си оправят начина на трайно ползване, но няма реакция – оплакват се земеделци.- Всяка година има дублирани имоти, стопани търпят по 10 – 15 – 20 хиляди лева загуби. Дават ни дерета, които за нищо не стават.“ За случая Държавното горско стопанство е сезирало прокуратурата, която е възложила проверка.

„ Писмено съм суведомил и общината, че има нарушения в тяхна територия“- сподели директорът на Държавното горско стопанство тук Михаил Михайлов. Тепърва ще се установява кой е отдал земята, какъв е статутът й, кой е извършил унищожението на гората, казаха от прокуратурата. Срокът за приключване на проверката е 30-дневен.

СМ