29
Сря, Май
16 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Интервю с Петра Беева, основател и ръководител на балетната школа тук

Петра Беева е родена през 1980 г. в Шумен. С балет и пиано се занимава от 4-годишна в Школата по изкуства в родния си град. Завършва училище по изкуствата с профил пиано. В края на 2018 г. тя откри първата школа по балет към НЧ „Просвета” в Свиленград. Въпреки малкото време за подготовка, малките балерини вече имаха своята първа изява на сцената и разтопиха сърцата на публиката. 30 деца на възраст от 4 до 14 години посещават школата в момента. С огромно старание и желание момичетата правят първите си стъпки в това красиво и грациозно изкуство. Репетициите са всеки вторник и четвъртък от 17.30 и 18.30 часа в танцовата зала на читалище „Просвета”.

- Как се роди идеята за балетна школа в Свиленград?

- Идеята за балетната школа е много отдавна. Аз самата от малка се занимавам с това изкуство. Завършила съм училище по изкуствата, профил пиано. Мой преподавател в балета беше г-жа Светла Денчева. Много строга и изключително взискателна дама, не само към балета, но и към цялостното ни възпитание и отношение към културата. Работехме с жив акомпанимент на пиано. Преподавател по пиано ми беше Надя Милева. Знаете, че Шумен е град с културни традиции. Всяка година в театъра се представяше голям балетен концерт по повод Международния ден на балетното изкуство и на него гостуваха оперни балетисти от Варна, София, Русе и Стара Загора. Получаваше се прекрасен спектакъл от най-малките до завършените майстори. Аз още поддържам връзка с настоящите ръководители, защото школата там не е спирала, както и тези концерти.

- Има ли интерес към балетното изкуство в Свиленград?

- Бях изключително изненадана от интереса, който предизвика начинанието на нашето читалище. Двете групи са големи, но въпреки това работя с всяко дете по детайлите, насърчавам всяко желание за работа. Това, че в читалището се развива самодейност, не отменя сериозността на всичко, което правим. В същото време това е едно общуване с класическите образци, които оставят трайна диря в съзнанието на най-малките, оформят бъдещото им разбиране и вкус към красивото. В момента в школата има 30 деца от 4 до 14 години. Осъзнавам, че ще има отказали се, но това само ще потвърди правилото, че до успеха достигат само най-упоритите, трудолюбивите, търпеливите. Днешното време, знаете, е време на "сега" и "веднага", но... в крайна сметка има вечни правила, а те казват, че волята и търпението, трудът и постоянството са пътят към успеха.

- На какво учите малките балерини? На какви стъпки, упражнения?

- Към нещо толкова красиво и полезно за здравето и душата, каквото е заниманието с класическия балетен танц, тръгвам, разбира се, от най-малките. Разбирате, че няма как да се "получат" големите балерини, ако не се гради бавно и търпеливо основата на движенията, стъпките, тялото, дишането, усетът към ритмика, такт, разбиране за танц и други сериозни неща. Изпълняваме упражнения за стъпала, за разтягане, за грация... Учим се как да стъпваме красиво, как да бъдем красиви на сцената, ходене на полупалци. Учим основните позиции в класическия екзерсис. Как да застанем на станка, позициите на краката и ръцете. Всичко обаче трябва да се постигне, съхранявайки онази първа радост и онова първо любопитство на детето към приказния свят на балета, зад който стои много, много труд, но и много, много любов.

- Имахте ли вече своята първа сценична изява?

- Нашата първа изява пред публика беше по Коледните празници. Съвместно участие с хоровата школа на Кирил Търпов. Времето за подготовка беше абсолютно недостатъчно - от началото бяха минали само около два месеца. Но реших, че ще поема риска и децата ще излязат на сцена, да ги видят... Явно си е заслужавало. Ето, и Вие сте тук, проявявате интерес – децата го заслужават. Заслужават го и всички, които "прегърнаха" тази идея и ми помагаха - читалищната управа, родители, приятели. Много ми помогна и господин Кирил Търпов, който е истински човек на изкуството и предполагам ще имаме и следващи съвместни изяви. Идва Великден, пролетта и възкресението. Какъв по-добър повод за следващо сценично представяне.

- Какво си пожелавате за школата през новата година?

- Обичам това, което правя с децата, а надявам се и те го обичат, защото се стараят. Ако тази взаимност продължи, ще продължи и танцът на нашата школа.

Интервюто взе: Катя Иванова