27
Пон, Май
19 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Дирекция „Социално подпомагане“ в Свиленград вече приема заявления за издаване на безплатни електронни винетки на хора с увреждания, съобщи директорът на структурата Росица Христова. До края на миналата година молби не се приемаха, защото наредбата, по която се отпускат винетките, не беше обнародвана.

Критериите за получаване на безплатни стикери не са променени. Право да ги получават имат хората с 50 и над 50% увреждания и семействата, които отглеждат деца с увреждания до 18 години. Тези групи хора имат право да получат безплатно еднoгодишна винетна такса за един собствен или съпружески автомобил с обем на двигателя до 2000 куб. см и мощност до 117,64 kW (160 к.с.). Има известни облекчения по отношение на документите, които трябва да се подадат.

Не е необходимо лицето да носи експертно решение, застраховка на колата и свидетелство за брак, тъй като ще се проверяват по служебен път. Трябва да носи само големия талон на автомобила и лична карта, а при необходимост и пълномощно. От 1 април т. г. вече няма да се изисква и талонът на возилото.

„Апелираме хората да не се притесняват. Всеки, който има право на безплатна винетка, ще си я получи. Молбата ми е да дойдат 10 дни преди изтичане на валидността на стикера, за да не се получи струпване на хора. Необходими са ни 7 дни за обработка на документите и 3 дни за отстраняване на неизправности, ако има такива“, сподели Росица Христова. До 7 януари молби за безплатни стикери са подали 18 правоимащи.

За сравнение през 2018 г. са раздадени около 900 винетки на хора с увреждания от общините Свиленград и Любимец.

Диляна ЦВЕТКОВА