22
Чет, Фев
29 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

4 общини от Хасковска област получават финансиране за безплатен безжичен интернет на обществени места от Европейската комисия. Сред тях обаче не е Свиленград.

Димитровград, Ивайловград, Минерални бани и Стамболово ще имат получат по инициативата WiFi4EU ваучери за 15 000 евро, тъй като са успели да кандидатстват в първите 10 секунди от отварянето на конкурса и са се преборили с конкуренцията на останалите почти 13 000 кандидати.

Четирите общини ще могат да използват своите ваучери, за да изградят безжичен интернет на публични пространства като зали, библиотеки, музеи, паркове, площади и други места от обществен интерес. Това трябва да стане в срок от 18 месеца след подписване на споразумение с Комисията. Безплатният интернет ще може да се ползва минимум 3 години. Целта е гражданите и бизнесът в цяла Европа да имат достъп до комуникационни услуги, включително достъп до интернет услуги като електронно правителство, електронно здравеопазване, онлайн банкиране, видео обаждания и други възможности. От кандидатствалите 209 български общини са класирани 113. До 2020 г. ще има още три покани, по които общините ще могат да кандидатстват. Първата ще бъде отправена в началото на януари 2019 г.

СМ