17
Пон, Юни
25 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Лично Путин откри форума, на който бе представена фотокнига на Христо Русев

Фоторепортерът на „Старият мост“ Христо Русев бе награден с поощрителна награда от четвъртите независими награди за култура "Media AwARTs" Варна, 2018. Наградите се присъждат по номинации от варненски журналисти, пишещи за култура в морската столица. Христо бе номиниран от журналиста от Българското национално радио във Варна Светлана Вълкова за документалната му фотокнига, посветена на пантомимата като изкуство и на живота на живеещия в Париж свиленградчанин Герасим Дишлиев, която ще излезе в началото на следваща година.

Преди броени дни проектът и идеята на книгата бяха представени на световния доброволчески форум в Москва, където бяха поканени около 15 000 доброволци от над 120 държави по света, участващи в едни от най-важните каузи в света като част от ООН - глобалното затопляне,  замърсяването на световния океан, каузи за деца без родители и редица други. На самия форум произнесе реч министърът на външните работи  на Русия Сергей Лавров, а събитието бе открито лично от президента Владимир Путин на 5 декември. Нашият фотограф направи 2,5-минутна презентация на работата си на български и английски език.

Проектът е представен в Москва от Гинка Янкова.

Книгата „Последният(Вечен) мим" на Христо Русев бе високо оценена и от световните фотографски награди на Сиена, Италия, където той бе сред финалистите, а на фотожурналистическите награди на Париж получи приза за „Почетно споменаване", високо оценен от журито, сред които световни имена във фотографията, галеристи, фотожурналисти и редактори от националната фотоагенция на Германия, списания, професори по фотография в Париж. Първата премиера на „Последният(Вечен) мим" ще бъде в Малта по специална покана от една от най-престижните галерии „Алдабра" , намираща се в „Smart City". Там Русев ще бде специален гост по време на откриването на общата изложбата на 10-те ТОП фотографи на Малта на 10 февруари. След това книгата ще бъде представена на 5 март във Варна в морското казино с подкрепата на Френския културен институт като част от франкофонските дни, а след това през годината ще бъде показана и в редица други страни. 

Макар и едва 24-годишен, Русев вече е носител на редица престижни награди: „Снимка на годината на БГ ПРЕС ФОТО - Най-добър млад фотожурналист до 22 години“, 3 първи места (2015, 2016 и 2017), първо и трето място за международна фотожурналистика (2016), първо място за единични снимки (2017). Негова снимка по повод радиацията на водата в Хасково е една от най-високо оценените фотографии в световен мащаб от конкурса на престижната журналистическа агенция Магнум в конкурса за фотонаградите на агенция Магнум 2017 година. Христо е финалист на международните фотографски награди на Сиена, Италия. Почетно споменаване на "Px3" фотожурналистическите награди на Париж. Члена на съюза на Европейските журналисти от 2018 година. Поканен за официален фотограф на България като част от европредседателството по проект със Сърбия "Приложна носталгия", на която съвместна изложба със сръбския официален фотограф Драгана Удовичич присъстваха президентите на Сърбия Александър Вучич и на България Румен Радев. Един от 50-те журналисти и единствен от България, поканен от правителството на Русия в партньорство с FIFA да прави снимки и статии с цел популяризиране на градовете домакини на световното първенство по футбол 2018 г. В момента е и част от фотоскул.бг, където е гост лектор.

СМ