27
Пон, Май
20 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Свиленградчанка и две любимчанки в делегацията от Хасковски регион

"Над 80% от европейците смятат, че фалшивите новини са заплаха за демокрацията. Тази статистика е тревожна, защото показва ерозия на доверието към интернет и онлайн средата." Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел по време на годишния форум в Брюксел "Мисли дигитално". Конференцията „Мисли дигитално“ е част от програмата на делегация от Хасковска област, която е в Брюксел по покана на евродепутата Ева Майдел.

В делегацията са включени млади политици и от региона – Анелия Георгиева от Свиленград и Таня Станкова и Татяна Иванова от Любимец. В рамките на двудневното си посещение младежите от Хасковски регион имат организирани срещи в Европейския парламент, пред тях са поставени актуалните въпроси на общото европейско семейство и бъдещето на Европейския съюз в следващия програмен период. "Интернет е нараснал неимоверно – в света има почти 1,3 милиарда сайтове, които позволяват на 3,7 милиарда потребители да обменят информация всеки ден, да търгуват и да работят заедно. Именно затова доверието в дигиталните технологии, в компаниите и начините, по които те използват данните ни е от изключителна важност и всеки един от нас, независимо политик или гражданин, трябва да изисква отчетност, но и да се информира как всъщност функционира интернет", добави още Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП).

Събитието "Мисли дигитално" се провежда за трета поредна година като събира на едно място експерти от цяла Европа и света, които обсъждат теми като потенциала от дигитализация на здравеопазването, етичните и социални последици от изкуствения интелект, както и как цифровата индустрия може да постигне целите за устойчиво развитие. Специални гости на тазгодишното издание бяха Комисарят по здравеопазване Витенис Андрюкайтис и Комисарят за Съюза за отбрана Джулиан Кинг.