15
Съб, Юни
31 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Орляк жилещи стършели посреща туристите, решили да посетят една от забележителностите в свиленградския край – тракийската куполна гробница край село Мезек. Насекомите хвърчат край дървената къщичка още в началото на алеята, водеща към културно-историческата забележителност.

Хората биват предупреждавани за опасността, която ги дебне, и обикновено от персонала им дават един оборотен флакон „Райд“, за да могат да се защитят от евентуално нападение. Наскоро водих мои гости от Сарафово там – не бяха идвали в Свиленград от няколко години и исках да им покажа как се развива туризмът при нас след спечелените европейски проекти. Купих комбинирани билети за крепостта и гробницата. Но... стършели... Много бях разочарована и възмутена. Доколкото разбрах, от Общинската администрация са пратили фирмата, която я обслужва, да ги премахне. Тя обаче не се е справила. Ефект явно няма. Даже чух, че поне трима души са били ужилени. Да не дава Господ да бъде поразен някой, страдащ от алергия.

И нещо друго ме впечатли неприятно – от една страна, се взема входна такса, а от друга – отделно се таксува беседа. Ако пък случайно се доближиш до група, която си е платила, ти правят забележка, че трябва да дадеш пари. Ходила съм на много обекти с историческо значение, не само в България, такава практика никъде няма. Хайде, плащаме, плащаме, но ни излагат на риск да бъдем ухапани от стършели, това е недопустимо!

Преди време пък, си спомням, пак край гробницата, имаше табела, предупреждаваща посетителите, че е възможна среща с влечуги... Иначе съм много доволна от двамата екскурзоводи – и на крепостта, и в гробницата. Момчето и момичето си изпълниха задълженията съвестно и професионално.

Сирма ИВАНОВА, Свиленград

Снимката е илюстративна.