22
Чет, Фев
29 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Отпушването на затлачена с тиня шахта стана след цяла година опасност от преливане. Жители потърсиха „Старият мост“ за съдействие още през април

Трима водолази от Варна са почистили язовир Джемер ъгъл над с. Сладун. На 22 септември екипът се е спуснал на дълбочина 16 м и с мощна помпа е отпушил изпускателна шахта, намираща се във водоема, като са разбили наносен пласт от тиня с дебелина 1, 5 м.

Така опасността от преливане на язовира и наводнение на селото, което е само на 4 км, е предотвратена, похвалиха се в сайта на свиленградската администрация. Водоемът е с площ от около 50 дка и е разположен в землищата на две населени места – Сладун и Михалич. Както „Старият мост“ сигнализира още през пролетта на тази година, заради запушената тръба месеци наред – още от януари 2018 г., водата не можеше да бъде източена. И не само това – през усилния селскостопански сезон местните хора негодуваха, че не могат да поливат градините си с насаждения, тъй като язовирът се е използвал и за напояване.

Неколкократните опити да бъде решен проблемът с преливането бяха досега неуспешни. Сменен е голям изпускателен кран Ф 500. Запушената тръба е под язовирната стена и е дълга 90 – 100 метра. Опитали се да пуснат крана през януари т. г., но напразно – не протекъл. От Общинското предприятие „Благоустрояване и озеленяване“ нееднократно се опитвали да изпуснат язовира, но без резултат. От Пожарната също са правили опити да отпушат шахтата, но неуспешно. Хората от Сладун вече могат да ползват язовира и за напояване на насажденията си, писаха чиновниците от Общината. Друг е въпросът по това време на годината какво е останало да се полива.

СМ