26
Чет, Ян
17 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Съдът тук се съобрази с решението на Общностния за ЕС в Люксембург. Условни присъди получиха двама контрабандисти на валута от северната ни съседка

Истински прецедент в българското правраздаване направи Свиленградският районен съд. Конфискуваните 100 000 евро от двама румънци, хванати с недекларираната валута, ще им бъдат върнати. Присъдите срещу тях са от по 6 месеца условно лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок.

Съдия Добринка Кирева постъпи принципно и реши да се съобрази с европейските магистрати в Люксембург, които постановиха, че санкциите, предвидени в нашия Наказателен кодекс за валутни нарушения, са твърде високи. Иначе българското законодателство предвижда много големи наказания. От прокуратурата обаче заявиха, че ще се съобразят с нашите закони и ще обжалват присъдата. „Приемаме, че решението на Общностния съд е съотносимо с конкретния случай, по повод на който сме отправили запитване“, сподели съдия Кирева. Ако съдът в Свиленград не бе се съобразил с решението на съда на ЕС в Люксембург, следваше парите да бъдат отнети в полза на държавата. Решението на съда в Люксембург задължава българския парламент да приведе правните ни норми в съответствие с европейските.

Всъщност преюдициалното запитване на нашия съд, поискано от адвокат Иван Иванов, е първото подобно, изхождащо от български съд и едно от изключително малкото преюдициални запитвания въобще до Съда на ЕС от която и да е държава-членка в областта на наказателното право. До този момент никой не е поставял под съмнение безусловното действие на Наказателния кодекс на територията на България, в която и да е негова част.

Случаят е от февруари миналата година. Тогава на МП „Капитан Андреево“ бяха задържани мъж и жена – румънски граждани, заради опита им да прекарат през границата недекларирани 100 000 евро. По време на личния преглед на румънката наша митничарка открила пачките пари, захванати около кръста й с ластичния колан на клина. Срещу двамата бе образувано досъдебно производство и им бе повдигнато обвинение по чл. 251 от Наказателния кодекс, който предвижда като алтернативни възможности налагане на наказание „Лишаване от свобода” с възможност за ефективно осъждане дори при първо нарушение за срок до 6 години или наказание „ Глоба” в размер на двойната сума на предмета на нарушението, а наред с едно от двете алтернативно предвидени наказания кумулативно е предвидена допълнителна санкция – отнемане в полза на държавата на недекларираните парични средства в пълен размер, без да е необходимо да се изследват произхода и предназначението им.

Адвокат Иван Иванов заяви пред наш представител, че е доволен от такава присъда, тя е очакван резултат след решението на съда в Люксембург, и няма да я обжалва пред по-горна инстанция.

Свиленградският прецедент вече бе приложен като опит и от Районен съд – Сливница, по идентично дело. По него след споразумение с прокуратурата турски гражданин е получил глоба от 1/5 от размера на валутата, която е пренасял, и му е върната сумата от 160 хил. швейцарски франка.

СМ