15
Съб, Юни
31 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Внучката на Сава Севов откри тук двете му сестри

28-годишната Мира Елизабет Севов от Мюнхен откри в Свиленград двете сестри на дядо си Сава Севов. Мира дори успя да се срещне с роднините си тук. Със сълзи на очи, разчувствани и силно развълнувани, те дълго се радваха един на друг. Всъщност Мира не е имала идеята да дойде от Германия специално в Свиленград, за да търси сестрите на дядо си Елена и Живка. Самата случайност й дала повод.

Заради докторантурата на приятеля й д-р Тират Терзи, който е с гръцки произход, изпуснали да си купят самолетни билети за островната държава, където трябвало да навестят негови роднини. Качили се на колата и минали през цяла Европа на път за Кавала. Когато се озовали в близост до родния край на дядо й Сава, решили да се отбият в Свиленград, за да потърсят нейните корени. Самата Мира е със смесен произход – майка й, дъщеря на Сава, има и германска кръв, а баща й – индиец, рано загинал в катастрофа.

Попаднали на изключително отзивчив човек тук – Татяна Колева, съдържател на хотела, в който били отседнали. Татяна веднага се заела да издирва роднините на Мира и в крайна сметка ги намерила, за което германката й е особено благодарна, както и на всички, които са помогнали. Красивото младо момиче от Мюнхен бе особено изненадано и развълнувано, когато видя при посещението си в редакцията, че в. „Старият мост“ през 2002 г. е публикувал много подробно интервю с дядо й Сава, когато той беше тук. Тогава представи и книгата си „НАТО – българската доброволческа рота 1951 – 1964“. При идването си Севов използва и възможността да се види с близки и роднини. Направил и дарение на Военоисторическия музей в София – документи и униформата си.

Сава Савов е роден на 17 юли 1929 г. в Свиленград. През 1947 г. завършва гимназия и иска да продължи образованието си в Софийския университет. От Отечествения фронт обаче не му дават бележда за благонадежност, а без такава не може да се запише. Тогава с приятеля си Пенчо Бутраков и още четирима от Свиленград преминава нелегално в Гърция през Марица през 1948 г. Оттогава започва неговият живот на политически емигрант. През 1951 г. се включва в българската доброволческа рота под командването на НАТО. В нея служи 14 години, достигайки до чин старши лейтенант. След разформироването на ротата през 1964 г., Сава Севов е приет на работа в българския отдел на радио „Свободна Европа“ в Мюнхен. Остава в радиото до закриване на отдела за предавания за източноевропейските страни през 1992 г. Умира през 2005 г.

Дядо все приказваше за България, за българската култура, и много съжаляваше, че не е могъл да вземе със себе си семейството. Вкъщи се говореше изключително на български, разказва Мира, която няма да забрави близостта с дядо си и неговите грижи към нея. Тя пожела подробно да се запознае с това, което е написано в интервюто на Сава Севов в „Старият мост“. 28-годишната жена е идвала в Свиленград, когато е била на 4 годинки, но пази само откъслечни детски спомени от рождения си ден, който празнували тук.

СМ