29
Чет, Фев
22 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Куриоз: преди години цялото село Студена „оглушало“. Лекари незаконно издавали протоколи и помощни средства на хора с увреждания

Промени в правилника за приложение на Закона за интеграция на хора с трайни увреждания влязоха в сила от 1 юли. Те касаят предимно механизма на изплащане на целевата помощ за медицински приспособления и съоръжения. Целта е да бъдат ограничени случаите на злоупотреба със средства. По искане на „Старият мост“ от Дирекция „Социално подпомагане“ (ДСП) в Свиленград предоставиха данни, че за 2017 г. са обжалвали 14 протокола на Лекарска консултативна комисия (ЛКК) пред ТЕЛК на лица, подали заявления за отпускане на различни видове помощни средства, приспособления и съоръжения на хора с увреждания, уточни директорът на ДСП-Свиленград Росица Христова.

„Обжалванията са във връзка с факти, установени от социалните работници, че повечето лица нямат необходимост от точно този вид помощно средство. Същите не са се явявали пред ЛКК лично, а протоколите са получени от фирмата, която е производител или търговец на помощни средства. В много от случаите има лица, които са приети на лечение в дадено болнично заведение и при изписването им получават от лекуващите лекари протокол на ЛКК, както и цял набор от помощни средства с уговорката, че трябва само да подадат документите в ДСП и после да занесат преведената сума във фирмата, което навежда на мисълта, че самите лекари имат непосредствена връзка с фирмата, която доставя помощните средства. Тази порочна практика е причина социалните работници да снемат необходимата информация от самите лица, като при констатирани вредни практики, протоколите се обжалват пред ТЕЛК“, поясни още Христова.

Разбивката показва, че през изтеклата година са отменени 8 протокола за ортопедични обувки за общо 2 156 лева, за 3 акумулаторни инвалидни колички на стойност 9 057 лева, за 2 инвалидни колички за 972 лева и за 1 антидекубитална възглавница за 65 лева. Общата сума, която трябва да бъде върната на държавата, е 12 250 лева. Публична тайна е, че съществуват схеми и злоупотреби от години, призна миналата седмица и министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. Той посочи, че една от най-често разпространените схеми е покупката с фалшива фактура, като обикновено хората и доставчиците си разделят помощта. Фактурата е нужна, за да се отчетат похарчените пари след това пред Агенцията за социално подпомагане. В схемата влизат и специалисти от ЛКК.

Ние сме социална дирекция и защитаваме интересите на хората с увреждания, подчерта Росица Христова. „Целта ни е на 100 % да бъдат задоволени потребностите на хората с увреждания с помощни средства, но нуждите да бъдат обективни. Няма да допуснем да се върши бизнес от страна на фирмите на гърба на пострадалите и да се изписват неща, които не са необходими, но за които държавата да плаща. Нямаме случай да не сме задоволили потребността на хора с увреждания, но всичко трябва да е по канален ред. Тук е мястото да подчертая, че няма да се повтори ситуацията отпреди години, когато цялото село Студена „оглуша“. Над 40 възрастни хора изведнъж получиха нужда от слухови апарати. По онова време парите за помощни средства се превеждаха директно на фирмите. Тогава в дирекцията беше представена перфектна изискуема документация от фирма за отпускане на слухови апарати, единият от който струва 480 лева. След наша проверка констатирахме, че става въпрос за измама. Имаше хора от селото, които дори не знаеха, че са замесени в схемата.

В такива моменти проличава професионализмът ни като социални работници. Естествено, тази схема беше тотално разбита. Поголовно расте броят на нуждаещите се от помощни средства и ние като дирекция ще задоволим потребността, но без да се допускат престъпни схеми“. От изказването на Христова стана ясно още, че ежедневно дирекцията раздава оборотни помощни средства на хора с увреждания. Всяко едно такова средство има определен експлоатационен срок. Много често преди изтичането на този период отпада нуждата поради две причини – лицето е починало или се е възстановило. Практика на дирекцията ни е всеки месец да получаваме списък на починалите лица на територията на общините Свиленград и Любимец и активно да издирваме помощните средства да бъдат върнати в ДСП, заяви Росица Христова. Те стават оборотни, които се дават на нуждаещи се лица само срещу молба до директора и епикриза. По този начин бързо се задоволява потребността и се избягва административната част, уточни социалната шефка. Спестяват се и средства на държавата.

Така например през 2017 г., благодарение на активната работа на ДСП, са дадени помощни средства, които биха стрували на националния бюджет 33 299 лева. През първото полугодие на 2018 г. пък има 17 676 лева икономия. Впрочем, според промените, влезли в сила от 1 юли т. г., лицата с увреждания няма да получават целевата помощ във вид на пари, а със заповед на директора правоимащият ще се обръща към фирмата търговец или производител на нужното медицинско изделие или съоръжение и ще го получава съобразно указанието в документа, издаден от ДСП. След това ние ще получаваме от търговците или производителите платежните документи и средствата ще бъдат превеждани към тях, допълни Христова. По думите й списъкът на фирмите, които имат право да отпускат медицинските съоръжения, е посочен в регистър на Агенцията за хора с увреждания. Друга от важните промени в правилника за приложение на Закона за интеграция на хора с трайни увреждания е, че в списъка на помощни средства, които се обезпечават от социалните, са добавени инвалидните колички за деца, ринговите инвалидни колички, както и вертикализаторите, които да поставят нуждаещите се от седнало в изправено положение. При някои от помощните средства е намален лимитът – слуховите апарати, инвалидните рингови колички, антидекубиталните дюшеци. Увеличение, обаче, има при перуките и гръдните протези. За перука, например, досега се отпускаха 100 лева, а вече ще са 128 лева. От 1 юли социалната оценка на лицата с трайни увреждания за отпускане на целеви помощи се извършва по настоящ, а не по постоянен адрес.

Диляна ЦВЕТКОВА