19
Нед, Май
24 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Чешма от риолит дариха от ГЕРБ – Свиленград

Сериозна реконструкция и модернизация на гробищния парк в Свиленград е предприел концесионерът Карчо Карчев, който е собственик на погребалната агенция „Кратос“. До входа вече е изградена и работи чешма от естествения камък риолит. Тя е направена от специализирана пловдивска фирма.

Средства в размер на 2000 лв.за нея са дарени от местната организация на ГЕРБ. „Идеята дойде от граждани. Случайно по светски повод се срещнахме с лидера на тукашната структура на партията д-р Мариян Кръстев и той ме попита с какво може да бъде полезен и само за една седмица се отзова“, разказа пред „Старият мост“ Карчев. Отделно Мариян и Карчо са дали по 500 лв. лични пари за изграждането на чешмата. Предстои да бъде направена още една чешма в северозападния край на парка, където има много нови гробове. Тръбите за нея вече са положени, има и вода. До края на този месец тя ще бъде пусната в действие, каза концесионерът.. Точно 6 месеца изминаха, откакто гробищният парк бе отдаден на концесия, а резултатите от работата на „Кратос“ вече са видими.

Ритуалната зала се санира отвън, ще бъде положена изолация и отвътре с вата и гипсокартон. Ще бъдат използвани плоскости от ПВЦ, тъй като стените ще трябва да се мият. Сменена е дограмата с пластмасова и алуминиева. Предстои да се прокара парна инсталация. Поставен е мощен климатик за летните жеги. Отделно помещение ще е оборудвано за тоалет и обличане на покойници. Ще се обособи още една зала, малка, в която ще се извършват поклонения по християнските ритуали. До ритуалната зала се предвиждат тоалетни, с които ще има топла връзка. Ще бъде изградена и хладилна камера, предвиждат плановете на Карчев.

Предстои гробището в Свиленград тази година да се разшири с 40 дка, което означава, че трябва парцелиране и направата на нови алеи. Както „Старият мост“ вече писа, Общинският съвет предостави на 20-годишна концесия гробищния парк на частната фирма „Кратос – Карчев“ ЕООД. Дружеството е специализирано в извършването на траурни услуги – организиране на погребения, панахиди, помени и други съпътстващи дейности и е единственото с такъв предмет на дейност на територията на общината.

Още със заявката си фирмата се ангажира да почисти мястото за вечен покой, да постави нови табели за обозначаване на парцелите, да изгради стена с урнови ниши и да разработи софтуер за вписване историята на всяко гробищно място. Освен това тогава погребалната агенция предложи ремонт на ритуалната зала, изразяващ се в смяна на покрива, поставяне на нови прозорци от ПВЦ със стъклопакет и нови врати, подмяна на подовата настилка, монтиране на климатици и на мобилна хладилна камера. Управлението, стопанисването и поддържането на гробищния парк и ритуалната зала се осъществяваха от Дейност „Социални услуги“ при Общинската администрация и Общинско предприятие „Благоустрояване и озеленяване“.

СМ