15
Съб, Юни
31 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Искат деклариране на доходи дори от бране на гъби и гурбет в Гърция

Приемът на молби за отпускане на целева помощ за отопление вече започна, съобщи директорът на Дирекция „Социално подпомагане“ (ДСП)-Свиленград Росица Христова. Помощта се отпуска за период от пет месеца – от 1 ноември 2018 г. до 31 март 2019 г.

Право на получаването й имат лица и семейства, чийто средномесечен доход за предходните 6 месеца преди месеца на подаване на молба-декларацията е по-нисък или равен от диференцирания минимален доход за отопление (ДМДО - виж таблицата), уточни Христова. Крайният срок за заявленията е до 31 октомври.

От Социалните успокоиха, че увеличението на пенсиите от 1 юли няма да попречи за получаване на енергийни помощи от възрастните, които досега са имали право на това. За целта се изменя коефициентът, с който се намалява размерът на пенсиите. Целта е да не се допусне отпадане на пенсионери от целево енергийно подпомагане само поради осъвременения от 1 юли размер на пенсията им, уточниха от ДСП.

Христова подчерта, че за всяка подадена молба социален работник ще прави проверка на място. „Няма да допуснем помощ за отопление да вземе някой, който не отговаря на изискванията. Всички онези, които се водят безработни, но например събират и продават гъби или работят в Гърция без осигуровки, добросъвестно трябва да декларират доходите си. Знае се кои са, тъй като при проверка от наша страна на адресите им всички са на работа, а никъде не са посочили това“, категорична е Христова. Тя каза още, че както всяка година и тази ще има график, по който от Социалните ще обикалят по селата от общините Свиленград и Любимец, за да приемат документи.

Колко ще е сумата за отопление все още не се знае. Тя ще бъде определена на по-късен етап от министъра на труда и социалната политика на база на усреднена крайна продажна цена на електроенергията за битови потребители към 31 октомври т. г.

СМ