25
Съб, Май
17 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

 Обучаваха ловци и горски надзиратели в Свиленград

Груповият лов на диви свине ще започне тази година още през лятото, а не от 1 октомври, като мярка срещу влизането и разпространението на опасното заболяване африканска чума по свинете у нас.

С цел намаляването на популацията на диви прасета, които основно разпространяват опасната болест, ловът ще бъде разрешен извън посочения в закона срок, включително в ден сряда, като изключението ще бъде в сила до 31 декември 2018 г. Така до края на 2018 г. ще се осигурят 54 допълнителни ловни дни. И в момента има право да се ловува, но само индивидуално, което не е достатъчно за ограничаване на броя на дивите животни. За изпълнението на неотложни мерки за предотвратяване появата на африканска чума по свинете у нас правителството одобри допълнителни разходи в размер на 4,5 млн. лв. за Министерството на земеделието, храните и горите. На първо четене са приети и поправки в Закона за лова и опазване на дивеча. Щом новият текст бъде публикуван в Държавен вестник, ще влезе в сила още на следващия ден.

Обучение за превенция на заболяването бе извършено в Свиленград. На него присъстваха ловци – по двама от всяка дружинка, и служители от Горското стопанство в общината. Лектор бе Владимир Петков, началник на отдел „Здравеопазване“ от Хасково. Присъстващите са били запознати с признаците на болестта, как се вземат проби от дивите свине и пр.

Африканската чума по свинете е силно заразно вирусно заболяване по домашните и дивите свине с летален изход за животните. Заболяването не е опасно за човека.

Българските ловци ще плащат драстично по-ниски държавни такси при отстрел на глигани, за да се намали популацията на тези животни. Това е една от превантивните мерки, които агенциите по храните и по горите вземат за борба с африканската чума по свинете. В България е решено държавните такси за отстрел да бъдат намалени от 30 лева на 1 лев за животно.

СМ