18
Чет, Апр
23 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Народният представител д-р Георги Станков бе официален гост на Деветия национален фолклорен фестивал „Кехлибарен грозд“. От три години фестивалът се провежда в с. Лозен, община Любимец, а негов основен организатор е НЧ „Просвета -1928“.

„Кехлибарен грозд” се осъществява със съдействието на община Любимец, Института за етнология и фолклористика с етнографски музей към БАН и Министерството на културата. Народният представител от ГЕРБ д-р Георги Станков откри фолклорния празник и изтъкна значимостта на „Кехлибарен грозд” за съхраняване на българското фолклорно наследство в района на Любимец.

„Фолклорът е този, който пази корените ни, който ще ни съхрани като българи. Поздравявам всички участници, които пазят ревностно традициите, за да ги предадат на следващите поколения. Не спирайте да пеете и танцувате, за да радвате всички любители на българското народно творчество с талантливите си изпълнения” – обърна се към участниците д-р Станков. Той специално адмирира усилията на кмета на Лозен Христо Янъков за налагане на фестивала като емблема на селото.

„Кехлибарен грозд” продължава три дни , а участниците в него са над 1300 от цялата страна.