29
Чет, Фев
22 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

С модерна водна бариери от Полша се сдобиха пожарникарите в Хасковски регион. 10 метра от защитното съоръжение замества 700 чувала с пясък. То ще бъде базирано предимно в района на Димитровград. Това не означава, обаче, че и ние не може да го ползваме, сподели началникът на свиленградската пожарна Ивелин Тонев. Още повече, че Харманли и Свиленград сме в долното течение на Марица, което създава предпоставка за по-голяма опасност от наводнение, уточни Тонев.

По проект вече разполагаме със 100 такива водни мобилни бариери с обща дължина от километър, коментира шефът на огнеборците в областта пък комисар Николай Вълчев. Всеки сегмент от съоръжението е с дължина 10 метра и побира по 3 000 литра вода. Вътрешността на дигата е от еластично полиетиленово фолио, а външният ръкав е от издръжлива промазана материя. „Новото съоръжение пести много човешки труд, а също след приключването на наводнение няма нужда от обеззаразяване на площта за разлика при вдигането на чувалите с пясък, обясни още Вълчев.

На полигона на Пожарна безопасност и защита на населението бе излъчен и клип от реално наводнение в полски град, при което са използвани водни бариери. С това съоръжение са оборудвани и пожарните в Унгария и скандинавските държави.

По същия проект огнеборците в региона ще получат пикап с помпа за превоз и пълнене на бариерите. Освен това ще бъдат доставени и два дрона за наблюдение от въздуха на застрашени от наводняване райони. Новите придобивки също ще са в Димитровград, тъй като ние тук нямаме необходимия ресурс да боравим с тях, заяви Ивелин Тонев.

СМ