13
Съб, Юли
19 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Събират подписка до омбудсмана и други институции

Граждани организираха подписка срещу мръсната вода, която тече от чешмите в Свиленград. Бланките са разпространени в поне 12 основни пункта в града. Лавинообразно се увеличава броят на хората, желаещи да подкрепят подписката, както и на местата, където хората могат да се подпишат. Възмутените свиленградчани са готови да се обърнат към РЗИ, ВиК Хасково, Асоциация по ВиК, МОСВ, КЕВР, омбудсмана, европейските институции и др

Инициатор на подписката е Мариела Софронова. Вече е изпратена проба от водата за анализ в акредитирана лаборатория, а с резултатите ще бъде подадена жалба, коментира Софронова. „От там ми отговориха, че ако водата има цвят, то тя е негодна за пиене. При разговора ми с РЗИ Хасково, след като ги запознах с фактите, предположиха, че е повишено съдържанието на манган. В страницата Svilengrad има много снимков материал. На хората им е дошло до гуша. На мен също. Изчиствам си санитарните помещения, след две пускания на вода светлите повърхности тинясват. Белите дрехи в пералнята стават сиви. За готвене мъкнем вода с туби. И кана Брита не върши работа. За да си изкъпя детето, обвързвам душа със сгъната пелена, в която остават пясък и тиня. 21 век сме все пак... И плащаме по 3 лв. за кубик. Няма да отварям тема за безумната наредба децата в детските градини да пият чешмяна вод“, сподели пред „Старият мост свиленградчанката. След това ще бъдат поканени медиите и ще се организира масов протест, допълни тя.

Проблемът с питейната вода се задълбочи през последните два месеца, когато зачестиха случаите на течаща от чешмите на свиленградчани мътна и дори кална вода. Ежедневно в социалната мрежа се споделят снимки и гневни коментари от различни квартали в целия град. Освен че водата не става за пиене, готвене и хигиенни нужди, хората недоволстват от съсипано пране, както и от опасността от повреда на перални, миялни машини и бойлери. При цена от 3 лв. за кубик, една от най-високите в цялата страна, възмущението на свиленградчани е повече от основателно. От страницата на ВиК Хасково става ясно, че през последните два месеца, аварии в града е имало на 2 април, 12 април, 26 април /причинена от багер на общинското предприятие/, 2 май, 31 май, 5 юни, 6 юни, 11 юни.

На страницата на дружеството липсва информация за аварията от 20 май, която също предизвика вълна от възмущение. Възможно е да липсва информация и за други аварии. След всяко съобщение от ВиК информират абонатите си, че „след възстановяване на водоснабдяването е възможно помътняване на водата”. Според мнението на хората обаче това обяснение, както и оправдаването с амортизираната ВиК мрежа вече не е достатъчно. Въпреки че общината в Свиленград успя да подмени със заем и с пари по европейските програми част от ВиК мрежата и да я предаде в експлоатация на водното дружество, в други части на града продължава да функционира старата мрежа. Най-честата причина за помътняване на водата е именно аварията на остарелите и корозирали тръби или утайки във водопровода при спукване на тръба, отваряне и затваряне на спирателни кранове, включване на водопровод след повреда. Хората искат ВиК Хасково да предприеме кардинални мерки за решаване на проблемите им с мръсната вода. Те настояват водата им да отговаря на стандартите за цвят, мирис, вкус и мътност, а услугата, предоставяна от ВиК Хасково да бъде адекватна на високата цена.

СМ