30
Чет, Май
17 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

"Сигнал" закрива феста тази вечер

Програмата включва и редица други забавления за малки и големи Четиридневен фестивал на балканската оживява свиленградския парк „Младежки“ от 7 юни. Събитието съвпада с международния фолклорен фестивал „Песни и танци без граници“, който общината организира за 13-а поредна година. „SvilengradMezi“ се провежда за първи път тук.

Избрахме вашия град, тъй като желанието ни е да гостуваме във всяко едно развито населено място в България, сподели пред „Старият мост“ един от координаторите на събитието Ния Младенова. Тя подчерта, че фестивалът се провеждал за трета поредна година и обикалял по-големите селища в България. Този път акцентът в програмата и цялостната визия падал върху патриотизма и любовта към българската история и култура. Всички забавления за малките и големите посетители щели да бъдат свързани с това. За първи път на фестивала гостува и мобилното читалище „Бащино огнище“ на Ивайло Шопски. Посетителите на музейната сбирка могат да се запознаят отблизо с автентични оръжия, носии, исторически документи и други артефакти, датиращи от Средновековието до Втората световна война. Имат възможността да се пренесат назад във времето, като си направят снимка на специален фотокорнер с хайдушки дрехи или традиционни носии от различните български региони.

Всеки ден от 13:00 до 17:00 часа има състезателни игри за малки и големи с над 1000 награди. Малчуганите имат възможността да покажат знанията си в надпреварата „Познавам ли моята България“. Под формата на забавление те научават интересни факти от нашето минало и ще строят макети на исторически забележителности. Освен това за тях е предвидено и „Училище за юнаци“, където се учат на безопасност на движението, запознават се с бойната подготовка на някогашните хайдути, обяснява им се как да оцеляват в планината и какво им е нужно, за да станат приятели с природата. Момичетата пък ще се учат да тъкат на автентични станове или да пластят вълна. Забавленията за най-малките включват и специално доставени от Испания 13-метрови стрелбища, където те ще могат да изпробват точността си и да спечелят играчка.

Ежедневно на сцената се провежда и „Час по родолюбие“ – забавна и образователна игра за гостите на фестивала с исторически въпроси, в която вземат участие две желаещи семейства от пyбликата, а победителят печели голяма награда – трикилограмово хайдушко плато. На загубилия също се дава подарък. За възрастните има турнири по белот и табла, които ще са от 13:00 и 15:00 часа. Освен това те могат да се впуснат в различни забавни състезания – по надпиване с бира, надяждане с кебапчета и кюфтета или пък с убийствено люти чушки.

Проявата предлага много изненади и атрактивни награди, а най-добрите майстори на Балканите приготвят на място вкусни специалитети – месни деликатеси, чевермета и кулинарни изненади, които гостите имат възможността да опитат. Градусът на настроението се повдига и от концертите на известни изпълнители, които пеят безплатно за свиленградчани. Музикалните прояви апочват в 20:00 часа, като стартът бе на 7 юни с изпълненията на духов оркестър „Виво Монтана“, който през 2016 г. стана победител в „България търси талант“, и Гъмзата. На 8 юни на сценат излязоха Нели Петкова и гръцкият изпълнител Андреас, а на 9 юни – сръбската звезда Бобан Здравкович и Йорданис Агапиос от южната ни съседка. Фестивалът ще бъде закрит с рок тазии вечер на 10 юни. Тогава пред свиленградчани ще пеят музикантите от групите „Сигнал“ и „Хоризонт“.

Диляна ЦВЕТКОВА