22
Пон, Юли
41 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Форматът е организиран в рамките на календара на Българското председателство на Съвета на ЕС от посолството на България в Анкара и Делегацията на ЕС в турската столица

Във форума участваха българският вътрешен министър Валентин Радев и турският му колега  Сюлейман Сойлу, председателството на ЕК в Анкара, българският посланик в Анкара Надежда Нейнски, ръководни служители на ФРОНТЕКС.

В българската делегация бяха включени и  главният секретар на МВР гл.комисар Младен Маринов и директорът на ГД „Гранична полиция“ гл.комисар Светлан Кичиков, областният управител на Хасково Станислав Дечев.

Целта на конференцията е да се направи общ преглед на доброто сътрудничество в областта на граничния контрол. Миграционният феномен и начините за справяне с рисковете от тероризъм, бяха акцентите в речта на министър Сойлу . Глобалните проблеми изискват глобални решения, вече няма малки и големи – има стратегически страни, които играят ключова роля за решаването им, подчерта турският вътрешен министър. Той отдели специално внимание на постигнатото Споразумение между ЕС и Турция, благодарение на което броят на нелегалните мигранти бе чувствително намален. Според него са необходими допълнителни усилия от страна на Европа за постигане на още по-тясно сътрудничество в тази област.

Министър Валентин Радев благодари на турската страна за положените усилия в опазването на една от най-чувствителната граница на Европа и добави, че тези усилия са оценени високо. Българският вътрешен министър посочи, че сътрудничеството както на сухопътна, така и на морска граница, е изключително добро. С болка построихме инженерното съоръжение на границата, защото ние сме приятелски държави, но това беше начинът да се справим с миграционната вълна, допълни  министър Радев. Той увери, че постоянно на европейско ниво България подчертава добрите отношения между нашите две страни, като се започне от диалога между премиера на България Бойко Борисов и президента на Турция Реджеп Ердоган и се стигне до службите по охрана на границата, с които работим отлично. Министър Радев припомни виждането на българската страна, че опасността трябва да бъде спряна там, където се поражда /в Афганистан, Сирия или другаде/, а не след това да се борим с последствията, и подчерта, че Европа вече узрява за това.  Той благодари сърдечно на представителите на Европейската агенция за гранична и брегова охрана /ФРОНТЕКС/ за оказаната помощ и сътрудничество по укрепване на граничната сигурност.

В рамките на конференцията се проведе и двустранна среща между министрите на вътрешните работи на България и Турция Валентин Радев и Сюлейман Сойлу. Двамата обсъдиха теми от взаимен интерес. По време на разговорите министър Радев благодари на областния управител на Хасково Станислав Дечев за добрите му отношения с валията на Одрин Гюнай Йоздемир и изтъкна усилията на двамата държавници за решаване на въпроси от взаимен интерес за съседните области.