04
Пон, Мар
29 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

ВиК: Авария в циганската махала е причина

Кална вода потече от чешмите в Свиленград. Живителната течност е с наситен кафяв цвят и не може да бъде използвана за пиене, миене, пране, т. е. за ежедневните житейски нужди. Свиленградчани буквално подпалиха социалните мрежи, публикувайки много снимки и коментари за проблема с водата.

Някои дори призоваха на протест: „Аз искам да се съберем всички да направим стачка пред BиК, да не плащаме тая кал, която пием, мием и се къпем по 3 лв. кубика. Ако сте съгласни, нека се съберем.“ „Аз писах да се съберем и да направим стачка, да не плащаме, за да обърнат внимание и си оправят водата.“ „Днес бялата риза я изкарах от пералнята черна и сега се чудя какво да я правя, накиснах я с Вениш, дано се оправи.“ „От седем години живея в Англия и такова чудо не съм видял. Как може тук всичко да е наред, а в родната ни държава всичко да е наопаки. Само с писане и снимки ще продължаваме да плащаме по 3 лв.“ „Това не е за първи път, много често се получава, ще ни изтровят, не можеш в тоалетната да пуснеш вода, замърсява гърнето, ужас.“ Подобни и дори по-остри реплики отправят нашенци. Жители на кв. Гарата пък припомнят, че преди 15-ина години там плъзнала жълтеница и проблемът бил много трудно овладян. Те се опасяват от нова зараза вследствие на замърсена вода от чешмите.

„Старият мост“ незабавно се обърна за обяснение към управителя на местния клон на ВиК инж. Стойчо Енезлиев. Той сподели, че причината е авария на хранителен водопровод на ул. „Освобождение“ в ромската махала, станала в неделя – неработен ден. Отсечката е около 300 метра и са сменили водопровода. Тръбите там били стоманени и по тях има механични отлагания. Когато са пуснали отново водата, тя е разтворила наслагванията от манган. Иначе показателите за качеството на питейната вода сочели, че тя не е опасна за пиене. Инж. Енезлиев е поискал модернизиране на сайта на ВиК – Хасково така, че да може да качва актуална информация и от Свиленград, за да се предупреждават навреме гражданите.

СМ